Tapuda Döner Sermaye Bedeli Artacak!

DÖNER SERMAYE BEDELİ ARTTI

Ev, arsa veya tarla sahibi olmak isteyenleri yakından ilgilendiren önemli bir gelişme yaşandı. Tapu işlemlerinde uygulanan döner sermaye bedeli, gayrimenkul satın alanlar için 3.549 TL’den 5.324 TL’ye kadar yükseldi. Yılın başında 2.466 TL olan bu bedel, ilk olarak yüzde 44’lük bir artışla 3.549 TL’ye çıktı, 1 Mayıs’ta yapılan yüzde 50’lik zam ile birlikte yıllık artış oranı yüzde 116’yı buldu. Cumhurbaşkanlığı tarafından alınan karar doğrultusunda, tapu döner sermaye gösterge ücreti de 822 TL’den 1.183 TL’ye, daha sonra 1 Mayıs’ta 1.774 TL’ye yükseldi. Bu rakam, şehir merkezlerinde genellikle 3 kat, diğer bölgelerde ise 2-2,5 kat uygulanabiliyor. Örneğin, İstanbul’un Maltepe veya Ankara’nın Keçiören ilçesinde daire satın alanlar, tapu harcına ilave olarak 5.323 TL döner sermaye bedeli ödeyecek.

YABANCILARA YÜZDE 332 ZAM YAPILDI

Yabancı yatırımcılar için döner sermaye bedeline yapılan artış daha da dikkat çekici. Yıl başında 3.851 TL olan bu bedel, yüzde 44 artışla 5.543 TL’ye çıktı. 1 Mayıs’ta gelen yüzde 200’lük zamla birlikte bu rakam 16.629 TL’ye ulaştı. Böylece, yabancıların ödediği döner sermaye bedeline bir yıl içerisinde yüzde 332 zam yapılmış oldu. Bu durum, Türkiye’de gayrimenkul yatırımı yapan yabancılar için önemli bir maliyet artışı anlamına geliyor.

KURUMLARA YÜZDE 200 ZAM YAPILDI

Uygulanan zam, bireysel alıcılarla sınırlı kalmıyor. Belediyeler, kamu kurumları, bankalar ve şirketlerin tapu sorgusu için ödediği döner sermaye bedellerine de yüzde 200 zam yapıldı. Bu artış, sık tapu işlemi gerçekleştiren kurumlar için önemli bir ek yük oluşturuyor.

TAPU HARCI VE KENTSEL DÖNÜŞÜM

Gayrimenkul alım satımında, satış bedeli üzerinden yüzde 4 oranında tapu harcı alınmakta. Bu oran, hem alıcıdan hem de satıcıdan yüzde 2’şer olarak tahsil ediliyor. Örneğin, 1 milyon TL değerindeki bir gayrimenkul için toplamda 40.000 TL tapu harcı ödenmesi gerekiyor. Döner sermaye bedelinin yalnızca yüzde 10’u kentsel dönüşüme aktarılıyor, geri kalan kısım ise bütçe ve personel giderleri için kullanılmakta.

ÖNE ÇIKAN HABERLER

Kızının Gözü Önünde Öldürülen Kadın Davası

Milli Savunma Bakanlığı Askeri Fabrikalar Genel Müdürlüğü'nde görevli yüksek mühendis Başak Gürkan Arslan, geçen yıl 9 Eylül'de kayınpederi ve eşi tarafından 5 yaşındaki kızının gözü önünde bıçaklanarak öldürüldü. Olayın ardından gözaltına alınan sanıklar tutuklandı.

Hakan Safi’den Suarez ve Stad Vaadi

Fenerbahçe Başkan Adayı Hakan Safi, 6-7 Haziran'da gerçekleşecek olağanüstü seçim öncesi Ankara'da düzenlenen bir akşam yemeğinde kongre üyelerine hitap etti. Safi, taraftarları sandığa davet ederek Fenerbahçe'nin geleceğini belirlemelerini istedi.

Okul Saldırıları Komisyonunda Siber Zorbalık Uyarısı

Şanlıurfa ve Kahramanmaraş'taki okul olayları ve çocukların dijital risklerini araştırmak için kurulan komisyon, Yusuf Beyazıt başkanlığında toplandı. Toplantıda konuşan Prof. Dr. Emel Şerife Baştürk önemli veriler paylaştı.

Emekli Polis, Oğlunu Öldürüp Polisi Aradı

Adana'nın Sarıçam ilçesi Gültepe Mahallesi Elif Su Uludağ Caddesi'nde emekli polis memuru F. Kayhan (52) ile oğlu Ahmet Kaan Kayhan (23) arasında henüz belirlenemeyen bir nedenle tartışma çıktı. Tartışma sırasında Ahmet Kaan Kayhan babasına bıçak ve sopayla saldırmaya çalıştı.

St. Petersburg Forumu Saldırıyla Başladı

St. Petersburg Valisi Aleksandr Beglov, Ukrayna kaynaklı insansız hava araçlarının kentin üç farklı bölgesindeki altyapıyı hedef aldığını duyurdu. Saldırılarda bazı sivillerin yaralandığı ve altyapının hasar gördüğü bildirildi.