Tarım İhracatında Hedef 40 Milyar Dolar

TÜRKİYE’NİN TARIM İHRACATINDA REKOR YILI

Türkiye’nin tarım sektörü, 2024 yılında 36,2 milyar dolarlık ihracatla tüm zamanların en yüksek yıllık dış satış rakamına ulaştı. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, sektördeki ihracat, 2023 yılına göre yüzde 3,3 artış gösterdi ve tarım sektörünün toplam ihracattaki payı yüzde 16 olarak kaydedildi. Tarım alanında faaliyet gösteren 10 sektörden ikisi, 2024 yılında tarihi rekorlara imza attı. Meyve sebze mamulleri 2,7 milyar dolarlık, kuru meyve ve mamulleri ise 1,9 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Meyve sebze mamulleri ihracatında yüzde 1,2, kuru meyve ve mamulleri ihracatında ise yüzde 0,8 oranında bir artış görüldü.

Rekor kıran sektörlerin ihracat yaptığı ülkeler arasında ABD ve Almanya öne çıktı. Kuru meyve ve mamullerinde Almanya’ya 247,3 milyon dolarlık, meyve sebze mamullerinde ise ABD’ye 429,4 milyon dolarlık dış satış yapıldı.

İstanbul, meyve sebze mamulleri sektöründe 637 milyon dolarlık ihracat yaparak önemli bir başarı gösterdi. İzmir ise kuru meyve ve mamulleri sektöründe 481,6 milyon dolarlık ihracatla dikkat çekti.

İstanbul Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Melisa Tokgöz Mutlu, Türkiye’nin dünya genelinde güvenilir ve sürdürülebilir bir tedarikçi olarak öne çıktığını vurguladı. Gelecek yıllarda tarım ihracatında 40 milyar dolara ulaşmayı hedeflediklerini belirten Mutlu, bu hedef doğrultusunda sürdürülebilir büyümenin, iklim dostu politikaların ve çevre dostu üretim yöntemlerinin önemine dikkat çekti.

Kaynak: CNBC-E

FLAŞ FLAŞ FLAŞ

İzzet Yıldızhan’ın Soruşturma İfadesi Gün Yüzüne Çıktı

Kubilay Kaan Kundakçı cinayetinde tutuklanan İzzet Yıldızhan'ın ifadesinde, olay gecesi aldığı telefonla kavgadan haberdar olduğu belirtildi. Soruşturma devam ediyor.

Hibrit Araçlarla Ekonomik Ve Çevreci Sürüş Deneyimi

Otomotiv sektörü, artan çevre bilinci ve yakıt tasarrufu talepleriyle dönüşüm geçiriyor. Hibrit araçlar, performans ve verimlilik sunarak tercih sebebi haline geliyor.

Pentagon İhtiyaç Duyduğu Tugayı Orta Doğu’ya Gönderiyor

ABD ordusunun 82'nci Hava İndirme Tümeni'nin, İran'a yönelik operasyonlarda görev almak üzere Orta Doğu'ya gönderileceği iddia edildi.

İran Saldırı Sayısında Düşüş Ama Etkilerde Artış

İran, ABD ve İsrail'e yönelik misillemelerinde Körfez ülkelerinin artık hedef alınıp alınmayacağı tartışılıyor. Savaşın 25. gününde İran'ın stratejileri merak ediliyor.

Türkiye Kupası’nda Beşiktaş-Fenerbahçe Derbisi Tarih Değişikliği

Türkiye Futbol Federasyonu, Beşiktaş'ın Türkiye Kupası'nda yarı finale çıkması durumunda Fenerbahçe derbisinin tarihini değiştirdiğini duyurdu.