TRUMP’IN ORTA DOĞU ZİYARETİ VE AÇIKLAMASI HAKKINDAKİ MERAK
ABD Başkanı Trump’ın Orta Doğu ziyaretinden önce “büyük bir açıklama yapacağı” bilgisi kamuoyunda büyük bir ilgi oluşturdu. Ancak, İsrail basınında yer alan Jerusalem Post’un haberi, Trump’ın açıklaması ile ilgili beklentileri daha da artırdı. Gazeteye göre Trump, İsrail’e yapacağı ziyareti iptal ederek Suudi Arabistan’a gitmeden önce Filistin devletini tanıyacak. Haberde, “körfezden isimsiz bir siyasi kaynağa” dayandırılarak verilen bilgilere göre, Netanyahu ile sorunlar yaşayan Trump, İsrail hükümetinin bu konuda ısrarcı olmasına rağmen Filistin hükümetini resmi olarak tanıyacak.
SUUDİ ARABİSTAN’DA YAPILACAK ZİRVE
Suudi Arabistan’da düzenlenecek körfez zirvesi, Trump’ın ikinci başkanlık dönemindeki ilk ziyareti kapsamında gerçekleşiyor. Riyad’daki bu buluşma, Trump’ın 21 Mayıs 2017 tarihinde katıldığı ilk Körfez zirvesinden sonra aynı başlıkla yapılacak ikinci toplantı olma özelliğini taşıyor. Trump, Beyaz Saray’daki Kanada Başbakanı Mark Carney ile düzenlediği görüşmede bu zirveye atıfta bulunarak “çok önemli bir açıklama” yapacağını belirtmişti. Tüm Körfez ülkelerinin liderleri toplantıda yer alacak. Fakat uzun zamandır halka kapalı etkinliklere katılmayan Kral Selman bin Abdülaziz’in sağlık durumu nedeniyle zirvede bulunamayacağı ifade ediliyor.
FİLİSTİN DEVLETİNE YÖNELİK AÇIKLAMA ÖNGÖRÜSÜ
Jerusalem Post’a bilgi veren eski bir Körfez diplomatı, “Başkan Donald Trump, Filistin Devleti’ne dair bir açıklama yapacak ve Hamas’ın dahil olmadığı bir devletin kuruluşunu destekleyen Amerikan tanımasını duyuracak” dedi. Aynı kaynağa göre, bu açıklama hayata geçerse Ortadoğu’daki güç dengelerini değiştirebilecek çok önemli bir karar alınmış olacak ve Abraham Anlaşmaları’na yeni ülkeler de katılacaktır.
İSRAİL BÜYÜKELÇİSİ’NDEN YALANLAMA
Ancak ABD’nin İsrail Büyükelçisi Mike Huckabee, bu iddialara karşı sosyal medya platformu X’te yaptığı paylaşımda yalanlama getirdi. Huckabee, “İsrail’in ABD’den daha büyük bir dostu yok” dedi ve “Jerusalem Post’un bu belirsiz kaynaktan verdiği bilgilere güvenmemesi gerektiğini” vurguladı. Huckabee, “4 yaşındaki torunum Teddy daha güvenilir. Bu haberi Teddy’den dinleyin. Bu makale saçmalık.” şeklinde ekledi. Bunun yanı sıra, Huckabee, İsrail’in i24 haber kanalına yaptığı bir röportajda Trump ve Netanyahu’nun Suriye ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hakkında bazı anlaşmazlıklar yaşadıklarına ancak hala birbirlerine karşı sevgi beslediklerine dikkat çekti. Huckabee, “Trump hala İsrail’i seviyor” ifadelerini kullandı.