BİRLEŞMİŞ MİLLETLER’İN 80. OTURUMU BAŞLADI
Birleşmiş Milletler’in 80. oturumu başladı. Bu toplantının açılış konuşmasını yapan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Gazze’de yaşanan trajedilere dikkat çekti ve “Bunlar, temel insanlığa meydan okuyan kararların bir sonucu” ifadelerine yer verdi. Oturum sırasında söz alarak ikinci konuşmacı olan ABD Başkanı Donald Trump, dünya kamuoyuna hitap etmeye başladı. Ancak Trump, konuşmasına başladığı sırada prompterın bozulmasıyla karşılaştı.
ABD BAŞKANI TRUMP’IN AÇIKLAMALARI
Kürsüde konuşmasını sürdüren Trump, yalnızca 7 ay içinde 7 savaşın sona erdiğini savundu ve BM’nin katkısının sadece çalışmayan bir prompterdan ibaret olduğunu belirtti. Trump’ın 80. BM Genel Kurul toplantısındaki konuşmasından dikkat çeken bazı ifadeleri şöyle sıralandı: “Benim yönetimim artarda ticaret anlaşmaları yaptı. Yalnızca 7 ayda, 7 farklı, bitmesi imkansız görülen savaşı durdurdum. İki tanesi 30 yıllık savaştı. 7 savaşı durdurdum. Binlerce kişi sinirliydi. Bu insanların birçok insanın hayatına mal olduğunu biliyoruz. Dünya tarihinde hiçbir ABD başkanı bunu başaramadı ve ben 7 ayda başardım bunu. Keşke bunu BM yapabilseydi.”
BM VE DÜNYA ÜLKELERİNE ELEŞTİRİLER
Trump, “BM bizim yanımızda değil” diyerek eleştirilerini sürdürdü. “Prompter da çalışmadı. BM’den bana gelen şeyler bunlar. Savaşları tahrik eden davranışlar ve çalışmayan bir prompter. BM, büyük bir organizasyon ancak bunu gerçekleştirmenin yanından bile geçemiyor. Neden var diye çok düşündüm” sözlerini kullandı. Birinci başkanlık döneminde yaptığı gibi tehlikeleri yatıştırmanın önemine vurgu yapan Trump, “Dünyada teröre en büyük sponsor olanların büyük silahlara erişmesine izin veremeyiz” ifadelerini kullandı.
İRAN VE GAZZE’DEKİ DURUM
Bir yandan İran’la da ilgili açıklamalarda bulunan Trump, “İran komşularını tehdit etmeye devam etti. İran’ın eski ordu mensupları neredeyse hepsi öldü, artık aramızda değiller. 14 tane devasa bombayı İran’ın nükleer tesislerine fırlattık ve orayı tamamen yok ettik. Biz dünyanın en güçlü silahlarına sahibiz. Ancak onları kullanmaktan nefret ediyoruz” dedi. Gazze’de barış sağlama konusundaki kararlılığını yineleyen Trump, “Hamas teklifleri sürekli reddediyor. Ateşkes çok erken sağlanabilirdi. Hamas durmadan fidye istedi. Şu an rehineleri bırakmanız gerek” dedi. Barış görüşmelerini sürdürme iradesini de dile getirerek, “20 rehineyi geri almak istiyoruz. Biz 38 cesedi de istiyoruz. Olabildiğince hızlı şekilde istiyoruz” ifadelerini kullandı.