ABD Başkanı Donald Trump, 3 Kasım’daki Kongre ara seçimleri öncesinde yaptığı açıklamada, İran ile yürütülen savaşın çok yakında sona ereceğine inandığını belirtti. Ancak bu sürecin nasıl gerçekleşeceğine dair herhangi bir detay vermedi. Kansas City merkezli radyo istasyonu KCMO’ya konuşan Trump, “Yakında neticelenecek. Asla nükleer silah üretilmeyeceğine dair güvenceye ihtiyacımız var” dedi.
İRAN İLE SAVAŞIN KÖKENLERİ
Trump, Tahran yönetiminin nükleer silah kapasitesine ulaşmasına izin vermeyeceğini vurguladı. “Eğer İran bir nükleer silaha sahip olsaydı, onlara ‘efendim’ diye hitap ederdim. Onlara ‘efendim’ diye hitap etmeyeceğim” ifadelerini kullandı. Mevcut çatışmanın tarihine değinen Trump, “İran ile savaşı ben başlatmadım. Onlar bizimle savaşı 1979’da başlattı” sözleriyle gerilimin başlangıcını işaret etti. İran yönetimindeki muhatap eksikliğine dikkat çeken Trump, “Liderleri öylesine gitmiş durumda ki kiminle müzakere edeceğimizi bilmiyoruz; ancak bunlar önemsiz ayrıntılar” yorumunu yaptı.
ASKERİ ADIMLARIN GÖRÜŞÜLMESİ
Trump, daha önceki açıklamalarında ABD’nin seçimlerden önce İran’ı vurmayacağını ifade etmişti. Dün, The Wall Street Journal’da yer alan habere göre, ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı Michael Erik Kurilla’nın Trump’a brifing verdiği öne sürüldü. Görüşmeye ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth ve ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Dan Caine de katıldı. WSJ, CENTCOM Komutanı’nın doğrudan başkana brifing vermesinin nadir bir durum olduğunu belirtti. Bu durum, ABD’nin kapsamlı askeri saldırılara yaklaşabileceği yorumuna yol açtı.
SİYASİ TEPKİLER
İran’a yönelik olası askeri adımlar, Washington’da siyasi tepkileri de beraberinde getirdi. Demokrat Senatör Chris Murphy, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, bir grup senatörle birlikte kendilerine sunulan İran saldırı planlarının “delice” olduğunu belirtti. Murphy, bu planların tehlikeli sonuçlar doğuracağını savunarak, “Bu adım yıkıcı bir gerilim tırmanışına yol açacak ve hukukun üstünlüğüne olan bağlılığımızı muhtemelen yok edecektir” değerlendirmesini yaptı.