TRUMP’IN SÖZLERİ TEPKİ TOPLADI
ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray’da Gabon, Gine-Bissau, Liberya, Moritanya ve Senegal liderleriyle bir araya geldiği toplantıda, Liberya Cumhurbaşkanı Joseph Boakai’ya yönelik sözleriyle dikkat çekti. CNN International’ın haberine göre, Trump, Boakai’ye “Ne kadar iyi bir İngilizce, güzel… Böyle güzel konuşmayı nerede öğrendiniz?” sorusunu yöneltti. Boakai’nin, eğitimini Liberya’da aldığını ifade etmesi üzerine Trump, “Bu masada sizin kadar iyi konuşamayan insanlar var” dedi. Liberya, 1847 yılında bağımsızlığını ilan eden ilk Afrika cumhuriyeti olarak biliniyor ve resmi dili İngilizce. Boakai, bu dilde eğitim almış bir lider olmasına rağmen Trump’ın övgüsü, Liberya ve Afrika kamuoyunda “bilgisiz ve küçümseyici” olarak algılandı.
AFRİKA’DAN YÜKSELEN TEPKİLER
Liberyalı aktivist Archie Tamel Harris, CNN’e yaptığı açıklamada, “Ülkemiz İngilizce konuşulan bir ülke olduğu için bu sözler beni incitti” dedi. Harris, Trump’ın sözlerini bir iltifat olarak görmediğini ve Batı’nın Afrikalılara hâlâ eğitimsiz bireyler gibi yaklaşımda bulunduğunu düşündüğünü belirtti. Kimliğini paylaşmak istemeyen bir Liberyalı diplomat ise bu ifadenin “uygun olmadığını” ve İngilizce konuşan bir ulusun liderine karşı “küçümseyici” bir yaklaşım içerdiğini ifade etti. Güney Afrikalı siyasetçi Veronica Mente ise sosyal medya üzerinden “Onu kalkıp gitmekten alıkoyan neydi?” diyerek durumu eleştirdi.
Beyaz Saray VE LIBERYA’DAN AÇIKLAMALAR
Beyaz Saray Basın Ofisi, Trump’ın sözlerini savunarak bunun “içten bir iltifat” olduğunu öne sürdü. Basın sekreter yardımcısı Anna Kelly, Trump’ın Afrika’ya ve küresel istikrara katkı sağladığını iddia etti. Liberya Dışişleri Bakanı Sara Beysolow Nyanti ise Trump’ın sözlerinde herhangi bir kırıcı niyet bulunmadığını dile getirdi. Nyanti, “İngilizcenin farklı aksanları ve formları var. Trump’ın fark ettiği şey, Amerikan İngilizcesine yakın bir tonlamaydı” diye konuştu.
then "Add to Home Screen"