ABD Başkanı Trump, Johnson ile görüşmesinde, Demokratların istihbarat gözetim yetkisini sona erdirme tehdidine rağmen Pulte atamasından vazgeçmeyeceğini belirtti. GOP liderleri, söz konusu yetkinin sona ermesine sadece günler kala kriz moduna girdi. Ortada net bir anlaşma yolu görünmezken, tek çözümün Pulte’den vazgeçmek olduğu ifade ediliyor.
TRUMP PULTE'NİN GÖREV BAŞLANGIÇ TARİHİNİ AÇIKLADI
Trump, Salı günü ilerleyen saatlerde kararını yineleyerek Pulte’nin 19 Haziran’da geçici ulusal istihbarat direktörü olarak göreve başlayacağını duyurdu. Beyaz Saray, Tulsi Gabbard ve ekibine Pulte’nin ay sonunda planlanan ayrılışının ardından görevi devralacağını bildirmişti. Özel olarak Trump, müttefiklerine Pulte’nin görev süresinin kısa olacağını ve kalıcı bir atama öncesinde istihbarat topluluğunu temizleyip yeniden yapılandırmayı amaçladığını söyledi. Trump’ın, kalıcı direktörün kitlesel işten çıkarmaları yürütmesinin daha iyi olmayacağını düşündüğü belirtildi. Ayrıca, sırf Demokratları memnun etmek için Pulte’yi görevden almayacağını ifade etti. Bazı müttefikler, Trump’a sırf FISA’nın 702. maddesinin uzatılması için kalıcı bir direktör ataması halinde zayıf görüneceği uyarısında bulundu. Pulte, kendi MAGA sadık ekibini kurdu ve kapalı kapılar ardında Trump’a lobi yaptı. Beyaz Saray yetkilisi, Pulte’nin hafta sonu başkanla vakit geçirdiğini aktardı.
CUMHURİYETÇİLERDEN PULTE KARARINA ŞAŞKINLIK
Capitol’de Pulte’nin iki tarafta da çok az savunucusu var. Birçok Cumhuriyetçi vekil özel olarak Trump’ın bu hamlesi karşısında şaşkın. Bazıları kararın, dar çoğunluk ve midterm öncesi son aylarda hareketlenen lame-duck üyelerle mücadele eden parti liderleri için en kötü zamanda geldiğini düşünüyor. Meclis İstihbarat Komitesi’nin uzun süreli üyesi Cumhuriyetçi Temsilci Brian Fitzpatrick, “Bu en kritik ulusal güvenlik aracımız. Asla karanlıkta kalamayız” dedi. Fitzpatrick, Pulte için “Oraya hiç konulmamalıydı” ifadesini kullandı. Kaliforniya Temsilcisi Kevin Kiley ise “Bu rollerde ciddi insanlara ihtiyacımız var. Bunlar ciddi roller” diye konuştu. Johnson, Trump ile birden fazla özel görüşme yaptı. Johnson, Demokratların protestosunun FISA yetkilerini durdurabileceği endişesini dile getirdi. “Demokratlar bu konuda rehin aldı. FISA’nın karanlıkta kalmasına izin veremeyiz. Bu tehlikeli bir durum olur” dedi. Ancak Cumhuriyetçi liderler, Beyaz Saray’ın mesajı alıp almadığından emin değil.
DEMOKRATLAR DİRENİYOR, GOP ÇÖZÜM ARIYOR
Daha önce Kongre’de 702. maddenin üç yıl uzatılması için iki partili bir anlaşmaya varılabileceği yönünde iyimserlik vardı. Ancak Trump’ın Pulte’yi atamasının ardından Demokratlar isyan etti. Demokratlar, GOP liderlerinin yasayı Trump’ın masasına göndermek için ihtiyaç duyduğu oyları vermeyi reddediyor. Senato Çoğunluk Lideri John Thune, Beyaz Saray’ın Demokratları memnun etmek için hızlı bir şekilde kalıcı bir ulusal istihbarat direktörü adayı belirlemeyi “ciddi şekilde değerlendirdiğini” söyledi. Ancak yönetimin Pulte’yi tamamen geri çekmeyi düşünmediğini belirtti. Cumhuriyetçi Senatör John Cornyn, “Demokratlar Pulte geri çekilene kadar 702’ye oy vermeyecek. Bu çıkmazın kırılması gerekiyor” dedi. Bazı Cumhuriyetçiler, Cuma akşamı son tarihine kadar yeterli sayıda merkezci Demokrat’ın geri adım atacağına inanıyor. Ancak Demokratlar blöf yapmadıklarında ısrar ediyor. Salı sabahı Meclis Demokratları’nın kapalı oturumunda, istihbarat komitesinin üst düzey üyesi Jim Himes, Pulte görevde kaldığı sürece meslektaşlarına boyun eğmemeleri çağrısında bulundu.