TRUMP VE MACRON ARASINDA FİLİSTİN TARTIŞMASI
ABD Başkanı Donald Trump ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, New York’ta BM Genel Kurulu çerçevesinde bir araya geldi. Bu görüşmenin merkezinde Filistin meselesi yer aldı. Trump, Macron ile aralarındaki güçlü iş birliğine vurgu yaparak, “Emmanuel, aslında bana çözdüğümüz yedi savaşın birkaçında yardımcı oldu. En büyük hayal kırıklığı Ukrayna ile Rusya meselesi, fakat bence sonunda o da olacak. Onun dışında yedi savaşı çözdük” şeklinde ifade etti.
NOBEL ÖDÜLÜ VE GAZZE AÇIKLAMALARI
Toplantıda, Macron’un Trump’a Nobel ödülüne yönelik bir soru yöneltildi. Macron, “ABD Başkanı Trump’ın Nobel ödülü almak istiyorsa, Gazze’deki savaşa son vermesi gerektiği” yorumunu yaptı. Trump ise bu konuda, “Bence bu iş ilerleyecek. Çok önemli toplantılarımız var ve sonraki görüşmem aslında bölgedeki liderlerle olacak. Gazze hakkında konuşacağız ve bir şey yapıp yapamayacağımıza bakacağız. Savaşı durdurmak istiyoruz. Rehineleri geri almak istiyoruz” dedi. Trump, “Birçok büyük, en önemli ülkelerden liderlerin katılacağı bir toplantı olacak. Birazdan gerçekleşecek. Eminim orada olacaksınız. Çok hızlı bir sonuç alabiliriz” şeklinde belirtti.
MACRON’UN YORUMLARI VE SÜREÇ GEREKSİNİMİ
Trump’ın açıklamalarının ardından Macron söz alarak, 7 Ekim’de yaşanan saldırılarda Fransız vatandaşlarının da hayatını kaybettiğini belirtti. Macron, “Fakat neredeyse iki yıllık savaşın ardından sonuç ne oldu? Hamas’ın üst düzey liderlerini öldürdüler, bu büyük bir başarı ama şu anda önünüzde ilk günkü kadar çok Hamas savaşçısı var. Yani bunlar, Hamas’ın tasfiye edilmesine hizmet etmiyor. İlerleyebilmek için doğru yol, bu değil. Bu yüzden kapsamlı bir sürece ihtiyacımız var” diye ekledi ve sürecin esirlerin serbest bırakılması, ateşkes, insani yardımın yeniden başlaması ve Gazze’nin istikrara kavuşturulması aşamalarında ilerlemesi gerektiğini savundu.
İSRAİL’İN DESTEKLENMESİNE VURGULAR
Trump, yanıt olarak, “Ben İsrail’in tarafında olduğumu söylemek zorundayım. Hayatım boyunca, İsrail’in tarafında oldum. Bir çözüm bulacağız ve umarım, bu herkes için iyi bir çözüm olacak. Ama artık durma zamanı. Çok önemli bir toplantımız olacak. Bence bir saat içinde yapacağımız toplantı, burada yapacağımız en önemli görüşmelerden biri olacak” dedi.
then "Add to Home Screen"