Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt, yapılan bir açıklamayla ABD Başkanı Donald Trump’ın, eski Başkan Joe Biden yönetimi tarafından yargılanan Binance’in kurucusu Changpeng Zhao’ya anayasal yetkisini kullanarak af çıkardığını bildirdi.
BİDEN YÖNETİMİ, ZHAO’YU 3 YIL HAPSE MAHKUM ETTİRMEYE ÇALIŞTI
Leavitt, Biden yönetiminin kripto para endüstrisini cezalandırma isteği doğrultusunda, Zhao’nun peşine düştüğünü belirtti. “Biden yönetimi, Zhao’yu 3 yıl hapse mahkum ettirmeye çalıştı. Bu, ceza yönergelerinin o kadar dışında bir durumdaydı ki hakim bile 30 yıllık kariyerinde böyle bir şeye hiç rastlamadığını söyledi.” Biden yönetiminin bu tür eylemlerinin, ABD’nin teknoloji ve yenilikteki küresel lider olarak itibarına ciddi şekilde zarar verdiğini ifade eden Leavitt, bu savaşın artık sona erdiğini de duyurdu.
NE OLMUŞTU
Kasım 2023’te ABD hükümeti, dünyanın en büyük kripto para borsası Binance’in kara para aklamayı önleme ve yaptırım yasalarını ihlal ettiği gerekçesiyle 4,3 milyar dolar ceza ödemesi gerektiğini açıklamıştı. Zhao, bu süreçte ABD hükümetiyle yapılan anlaşma çerçevesinde istifa etmeyi ve 50 milyon dolar para cezası ödemeyi kabul etmişti. Nisan 2024’te Seattle Federal Mahkemesi’nde görülen ceza davasında, savcılar caydırıcılık gereği Zhao için 3 yıl hapis cezası talep ederken, savunma avukatları ise 5 ay denetimli serbestlik istemişti. Bir dönem kripto sektörünün en güçlü isimlerinden biri olan Zhao, “kara para aklamaya karşı yeterli korumayı sağlamadığı” gerekçe gösterilerek 4 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.