ABD Başkanı Donald Trump, İran ve Hürmüz Boğazı’ndaki son duruma ilişkin açıklama yaparak Washington ile Tahran arasında herhangi bir müzakere yürütülmediğini belirtti. Yakın gelecekte planlanmış bir temasın da bulunmadığını söyleyen Trump, ABD’nin uyguladığı deniz ablukasında değişiklik olmadığını bildirdi. Hürmüz Boğazı’nın açık olduğunu ve tüm deniz mayınlarının kaldırıldığını ya da imha edildiğini duyurdu.
DENİZ ABLUKASI TAMAMEN YÜRÜRLÜKTE
Trump, ABD’nin uyguladığı deniz ablukasının “tüm gücüyle yürürlükte ve eksiksiz geçerli” olduğunu belirtti. Ablukada herhangi bir gevşemeye gidildiğine ilişkin mesaj vermedi.
HÜRMÜZ BOĞAZI AÇIK VE FAALİYETTE
Trump, Hürmüz Boğazı’nın açık olduğunu duyurdu. “Hürmüz Boğazı açık ve faaliyette” ifadesini kullandı. Bölgedeki deniz mayınlarının temizlendiğini ileri sürdü. “Tüm deniz mayınları kaldırıldı veya imha edildi” diye ekledi.