TÜİK, Eylül 2025 dönemine ilişkin kümes hayvancılığı ve süt ile süt ürünleri üretimi verilerini paylaştı. Buna göre, tavuk eti üretimi önceki ay 229 bin 965 ton iken, eylülde yüzde 0,5 oranında düşerek 228 bin 846 ton oldu. Tavuk yumurtası üretimi ise bir önceki ay 1 milyar 679 milyon 706 bin adet olmaktan eylül ayında yüzde 3,1 artışla 1 milyar 731 milyon 478 bin adede yükseldi. Eylül ayında, geçen yılın aynı ayına kıyasla tavuk yumurtası üretimi yüzde 5,3 azalırken, kesilen tavuk sayısı yüzde 6,3 arttı ve tavuk eti üretimi yüzde 6,9 artış gösterdi. Ocak-eylül döneminde ise tavuk yumurtası üretiminde yüzde 8,9’luk bir azalma yaşanırken, kesilen tavuk sayısı yüzde 10,3 ve tavuk eti üretimi yüzde 12,7 oranında arttı.
İNEK SÜTÜ MİKTARINDAKİ DÜŞÜŞ
Bir önceki ay 933 bin 234 ton olan ticari süt işletmelerince toplanan inek sütü miktarı eylül ayında yüzde 4,3 oranında düşerek 892 bin 886 ton seviyesine geriledi. İçme sütü üretimi ise eylülde bir önceki ay 132 bin 359 ton iken yüzde 4,8 artarak 138 bin 726 ton olarak gerçekleştirildi. Ticari süt işletmeleri tarafından toplanan inek sütü miktarı, eylül ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1,7 azalırken, ocak-eylül döneminde bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 0,3 artış gösterdi.
İNEK PEYNİRİ ÜRETİMİNDE ARTIŞ
Eylülde, geçen yılın aynı ayına kıyasla inek peyniri üretimi yüzde 1,3 oranında artarken, ayran ve kefir üretimi yüzde 13,1, yoğurt üretimi ise yüzde 9,6 oranında artış gösterdi. İçme sütü üretimi yüzde 2,5 artarken, tereyağı ve sadeyağ üretiminde ise yüzde 2,4’lük bir düşüş yaşandı. Ocak-eylül döneminde, inek peyniri üretimi yüzde 1,6, ayran ve kefir üretimi yüzde 8,9, yoğurt üretimi yüzde 4,9 ve içme sütü üretimi yüzde 7,4 oranında arttı. Tereyağı ve sadeyağ üretiminde ise yüzde 8,8’lik bir artış meydana geldi.