YENİ TAŞIMA KURALLARI
Türk Hava Yolları (THY), lityum bataryaları ayrılmayan akıllı bagajların taşınması konusunda yeni bir düzenleme yaptı. Son günlerde İstanbul-Seul seferini gerçekleştiren özel bir havayolu şirketine ait uçakta yaşanan bir olay, bu kararı etkileyen bir etken oldu. Bir yolcuya ait taşınabilir şarj cihazı (powerbank) koltuk arasına düşerek uçağın güvenliğini tehdit etti. Bu durum üzerine pilot, güvenlik amacıyla İstanbul Havalimanı’na geri dönme kararı aldı.
ŞARJ CİHAZLARIYLA İLGİLİ YASAKLAR
Yaşanan benzer olayların artması sebebiyle Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM), uçuş sırasında lityum batarya içeren taşınabilir şarj cihazlarının kullanılmaması konusunda tavsiyelerde bulundu. SHGM, bagajlardaki lityum bataryaların ayrılarak taşınması gerektiğini belirtti ve bu tavsiye ardından THY kendi düzenlemelerini oluşturdu.
AKILLI BAGAJLAR İÇİN YENİ KURALLAR
Türk Hava Yolları’nın internet sitesinde yapılan açıklama, akıllı bagajların neler içerdiğini ve lityum batarya taşınmasına dair kuralları açıkça belirtiyor. Açıklamada, “Akıllı bagajlar; harici cihazları şarj etme imkânı sağlayan entegre lityum bataryalar, GPS takip cihazları, Bluetooth, Wi-Fi, kendini tartma özelliği ve dijital kilit içeren cihazlardır. Lityum bataryası ayrılamayan akıllı bagajlar kabin bagajı ya da kayıtlı bagaj olarak taşınamaz. Akıllı bagajların kabin bagajı olarak taşınması, lityum batarya bagajdan ayrılmalı, kabin bagajının içinde taşınmalı ve varış noktasına kadar akıllı bagaja tekrar takılmamalıdır. Kabin bagajında taşınacak ayrılmış lityum bataryanın kısa devreye karşı korunması için, batarya orijinal paketine konulmalı ya da terminalleri yalıtılmalı ya da muhafazalı plastik çantalara konmalıdır. Akıllı bagajların kayıtlı bagaj olarak lityum batarya akıllı bagajdan ayrılmalı ve kabinde ayrı olarak taşınmalıdır” şeklinde açıklamada bulunuldu.
OLAYIN DETAYLARI
İstanbul-Seul seferini yapan özel havayolu uçağında meydana gelen bu durum, uçuş güvenliği açısından büyük bir tehdit oluşturdu. Bir yolcunun taşınabilir şarj cihazının (powerbank) koltuk arasına düşmesi üzerine yaşanan panik, yolcu ve kabin görevlilerini bu durumu düzeltmek için harekete geçirdi. Ancak şarj cihazı çıkarılamanınca, pilot güvenlik tedbiri alarak İstanbul Havalimanı’na geri dönülmesi kararını verdi.
then "Add to Home Screen"