Türkiye Bugün Gazze Toplantısına Katılacak

KATAR’DAN GAZZE PLANINA DESTEK AÇIKLAMASI

ABD Başkanı Donald Trump’ın Gazze planı hakkında Katar’dan önemli açıklamalar geldi. Reuters’ın bildirdiğine göre Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Macid El Ensari, Türkiye’nin Gazze için düzenlenecek arabuluculuk toplantısına katılacağını duyurdu. Katar’ın amacı, Trump’ın Washington’da açıkladığı 20 maddeli Gazze planının en kısa süre içinde hayata geçirilmesini sağlamak olarak belirtildi. El Ensari, İsrail’in Doha’daki saldırısına dair gelen soruya ise ABD ve İsrail’den alınan güvenlik garantilerini tatmin edici bulduklarını dile getirdi.

MİT BAŞKANI KALIN KATAR’DA TOPLANTIYA KATILIYOR

Katar’ın düzenleyeceği toplantıda Türkiye’yi MİT Başkanı İbrahim Kalın temsil edecek. MİT Başkanı Kalın, toplantıda yer almak için başkent Doha’ya gitti.

TRUMP VE NETANYAHU GÖRÜŞMESİ

ABD Başkanı Donald Trump, önceki akşam İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile bir araya geldi. Zirve sonrası yapılan ortak basın toplantısında Trump, Netanyahu’nun Gazze Planı’nı kabul ettiğini açıkladı. Bu açıklamanın ardından Hamas’ın vereceği yanıt merak konusu oldu.

TRUMP’IN GAZZE PLANININ DETAYLARI

Trump’ın Gazze planına göre, Gazze, komşularına tehdit oluşturmayan, terörden arınmış bir bölge olacak. Bölge, Gazze halkının yararına yeniden inşa edilecek. İki taraf bu öneriyi kabul ettiklerinde savaş hemen sona erecek. İsrail ordusu, ABD, İsrail ve garantörlerin üzerinde anlaştığı standartlara ve takvime göre çekilecek.

ABD, Gazze için geçici uluslararası istikrar gücü oluşturmak üzere Arap ve uluslararası ortaklarla iş birliği yapacak. Anlaşmanın onaylanmasının ardından, 72 saat içinde hayatta ya da ölü tüm rehineler iade edilecek. İsrail, teslim edilen her İsrailli rehine için ölen 15 Gazzelinin cenazesini verecek. Tüm rehinelerin serbest bırakılmasından sonra, İsrail, ömür boyu hapis cezasına çarptırılan 250 mahkumu ve 7 Ekim 2023’ten sonra alıkonulan 1700 Gazzeliyi serbest bırakacak.

Rehinelerin geri verilmesinin ardından, barışçıl yaşamaya söz veren ve silahlarını teslim eden Hamas üyelerine af tanınacak. Gazze’den gitmek isteyen Hamas üyelerine güvenli geçiş sağlanacak. Anlaşmanın kabul edilmesiyle birlikte Gazze Şeridi’ne yardım hemen gönderilecek; yardım girişi ve dağıtımı BM ve Kızılay aracılığıyla, iki tarafın müdahalesi olmadan gerçekleştirilecek. Gazze, geçici olarak teknokratlardan oluşan bir Filistin komitesi tarafından yönetilecek ve bu komiteye Trump başkanlık edecek.

Komite, Filistin Yönetimi’ne reform programını tamamlayana kadar Gazze’nin kalkınması için finansman sağlayacak. Gazze’yi yeniden canlandırmak amacıyla ekonomik kalkınma planları hazırlanacak ve özel ekonomik bölgeler kurulacak. Hiç kimse Gazze’yi terk etmeye zorlanmayacak, gitmek veya dönecek olanlara izin verilecek. Hamas ve diğer grupların Gazze yönetiminde doğrudan veya dolaylı herhangi bir role sahip olmayacaklarını kabul etmesi gerekiyor. İsrail, Gazze’yi işgal veya ilhak etmeyecek. Eğer Hamas öneriyi geciktirir veya reddederse, öneri, genişletilmiş yardım operasyonu da dahil olmak üzere terörden arınmış bölgelerde uygulanacak.

ÖNE ÇIKAN HABERLER

Futbolcular, Şükrü Ersoy’un Elini Öptü

A Milli Takım'ın 1954 Dünya Kupası kadrosundan hayatta kalan tek futbolcu Şükrü Ersoy, Türkiye Futbol Federasyonu tarafından Riva'daki tesislere davet edildi. Tüm futbolcular vefa örneği göstererek Ersoy'un elini öptü.

Trump’tan Savaş Yetkileri Tasarısına Tepki

ABD Başkanı Donald Trump, İran'a yönelik saldırıları durdurmayı hedefleyen savaş yetkileri tasarısına sert tepki gösterdi. Trump, sosyal medya hesabındaki paylaşımda oylamayı anlamsız bulduğunu belirtti.

Can Polat Cinayetinde Katil Zanlısı Konuştu

İzmir'in Çeşme ilçesinde tatil yapan Dilan Polat ve Engin Polat çiftinin kaldığı otelde silahlı saldırı dün saat 14.00 sıralarında Alaçatı Mahallesi 13003 Sokak'ta meydana geldi. Sosyal medya fenomeni Dilan Polat'ın korumalığını ve şoförlüğünü yapan Can Polat vuruldu.

Mahkeme CHP’nin Kongre ve Kurultay Davasını Reddetti

Ankara 3. Asliye Mahkemesi, CHP tarafından 2023'te düzenlenen İstanbul İl Kongresi ve 38. Olağan Kurultay'ın iptali davalarını reddetti. Ret kararının gerekçeleri mahkeme tarafından ayrı ayrı açıklandı.

1 Temmuz’da Depozitolu Şişeye 1 TL Verilecek

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, 1 Temmuz'dan itibaren Depozitosu Olan Ambalajlar uygulamasının Türkiye genelinde yaygınlaşacağını açıkladı. Uygulama kapsamında teşvik bedeli ise 1 TL olarak belirlendi.