RUSYA’NIN DENİZDEN YENİ SALDIRISI
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Moskova-Kiev hattındaki çatışmaların şiddetlenmesi sırasında Rusya’nın denizden gerçekleştirdiği yeni bir saldırı hakkında açıklamalarda bulundu. Zelenski, Rusya’ya ait bir füzenin tahıl taşıyan Mısır bandıralı sivil bir gemiyi vurduğunu belirtti. Saldırının Ukrayna kara sularından ayrılan gemiye yönelik olduğunu doğrulayan Zelenski, geminin Mısır’a gitmekte olduğunu bildirdi.
RUSYA’NIN KULLANDIĞI ROKETLER
Ukrayna Donanması, tahıl gemisinin vurulduğu sırada Ukrayna sularında olmadığını teyit etti. Donanma sözcüsü, Rusya’nın saldırıda TU-22 roketlerini kullandığını Reuters’a açıkladı. Ancak Romanya Donanması, geminin vurulduğu sırada Romanya sularında bulunmadığını rapor etti. Ukrayna Dışişleri Bakanı Andrii Sybiha, Rusya’nın saldırısının seyrüsefer özgürlüğünü ve küresel gıda güvenliğini ihlal ettiğini vurguladı.
CAN KAYBI VE GIDA GÜVENLİĞİ
Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, saldırıda can kaybı olmadığını belirtti. Ayrıca Zelenski, Ukrayna’nın Afrika ve Ortadoğu ülkelerine gıda sevkiyatının önemine işaret ederek, tahıl ve gıda güvenliğinin füzelerin hedefi olmaması gerektiğini vurguladı. “Limanlarımızı, Karadeniz’i ve küresel piyasalara gıda ihracatımızı korumak için çabalamaya devam edeceğiz.” dedi.