SİLAHLI GÜÇLER SOKAKLARA İNDİ
Venezuela’da hükümetin, silahlı kuvvetler ve milis güçlerini sokaklarda konuşlandırarak sivillerin askeri eğitimine yönelik yeni bir program geliştirdiği iddia ediliyor. Yerel basında yer alan haberlerde, “kışlaların halka gideceği” vurgulanarak Ulusal Silahlı Kuvvetler (FANB) ve Bolivarcı Milislerin başkent Karakas ile diğer bölgelerdeki varlıklarının arttığı ifade ediliyor. Amerikalı CBS News ise bazı sivillerin milislere katılmak için başvurular yaptığını aktarıyor.
TEHDİTLERE KARŞI SAVUNMA STRATEJİSİ
Venezuelalı yetkililer, bu gelişmenin “ABD’den gelen tehditlere karşı kapsamlı savunma” amacı taşıdığını belirtiyor. Hükümetin önemli isimlerinden Diosdado Cabello, ülkenin her türlü saldırıya karşı hazırlıklı olduğunu vurguluyor.
GERİLİMİN ARTAN NEDENLERİ
İki ülke arasındaki gerginlik, Trump yönetiminin Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’yu uyuşturucu kartelinin lideri olarak suçlaması ve onun başına biçilen ödülü 50 milyon dolara çıkarmasıyla artmaya başladı. ABD, uyuşturucu kartelleriyle mücadele kapsamında Karayipler’e savaş gemileri konuşlandırdı. Bunun üzerine Venezuela, 12 savaş gemisi, 22 uçak ve 2 bin 300 askerin katıldığı 72 saat süren askeri tatbikatını duyurdu. Devlet televizyonu, füzelerin ve roketlerin ateşlendiği manevralara dair görüntüler yayınladı. Savunma Bakanı Vladimir Padrino, Cuma günü yaptığı açıklamada, ABD’nin bölgeye savaş gemisi göndermesini “ilan edilmemiş savaş” ve “askeri tehdit” olarak nitelendirdi.