KİRA ARTISLARI SONRASI YENİ DÜZENLEME
Kiradaki aşırı artışların ardından bazı ev sahipleri, vergi ödememek için çeşitli yollar geliştirmeye başladı. Bazıları, kontrat yapmadan evlerini boş gösteriyor, bazıları ise kiranın bir kısmını banka aracılığıyla, diğer kısmını elden alarak vergi yükünden kurtulmaya çalışıyor. Ancak Maliye, bu durumu sonlandırmak için harekete geçti. CİMER ve Gelir İdaresi Başkanlığı’na gelen şikayetler doğrultusunda incelemeler genişletildi.
KAYIT DIŞI KİRA GELİRLERİNE KARŞI ÖNLEMLER
Türkiye Gazetesi’nde yer alan habere göre, tapu kayıtları, banka hesapları ve saha araştırmalarıyla birlikte kayıt dışı kira gelirlerini tespit eden ekipler, ağır ceza uygulamaları hazırlıyor. Ev sahiplerinin vergi ödememek için geliştirdiği bu yöntemler, kiracıları da olumsuz etkiliyor. Bazı ev sahipleri, kira bedellerini resmi kayıtlara düşük gösterirken, bazıları ise hiç kontrat yapmadan kiracıları kendi evlerinde barındırıyor.
KİRACILARIN CEZALARI ARTACAK
Yeni düzenlemeye göre, sadece ev sahipleri değil, kiracılar da ceza ödemek zorunda kalabilecek. Daha önce sadece iş yeri kiralamalarında hem kiracıya hem de ev sahibine ceza uygulanırken, şimdi konut kiralarında da benzer yaptırımlar geçerli hale geldi. 500 TL’nin üzerindeki kira ödemelerinin tamamının banka veya PTT aracılığıyla yapılması gerekiyor. Aksi halde her iki taraf da büyük cezalarla karşılaşabilir. Uzmanlar, kiracıların, ev sahibi kabul etmese bile ödemelerini banka veya PTT yoluyla yapmaları gerektiği konusunda uyarıyor.
CEZALARDA YÜKSEK SINIRLAR
Geçtiğimiz yıl yürürlüğe giren yeni yasa ile birlikte, kira ödemelerini elden yapan veya alan taraflara ceza kesilecek. Her bir tespit için, kira bedelinin yüzde 10’u oranında özel usulsüzlük cezası uygulanacak ve bunun en az miktarı 5 bin TL olacak. Ayrıca, bir takvim yılı içinde bu cezanın üst sınırı tam 20 milyon TL’ye yükseltilmiş durumda.