YAPAY ZEKA KULLANIMI ARTIYOR
Yapay zeka hakkında 9 ila 17 yaş aralığında gerçekleştirilen bir anket, çocukların yüzde 67’sinin düzenli olarak ChatGPT, Character.AI veya Snapchat’in MyAI gibi yapay zeka uygulamalarını kullandığını gösteriyor. Bu çocukların üçte birinden fazlası, bu sohbetlerin gerçek bir arkadaşla konuşmak gibisini hissettiklerini belirtiyor. Ayrıca, yüzde 12’si yapay zekayla olan etkileşimlerinin tek sebebinin, gerçekte konuşacak kimsesinin olmaması olduğunu ifade ediyor. Bir çocuk, “Bu benim için oyun değil çünkü bazen gerçekten bir insan ve arkadaş gibi hissediyorlar.” diyerek durumu özetliyor.
HAYATINA KOLAYCA GİRİYOR
Uzmanlar, bu durumun ciddi riskler barındırdığını vurguluyor. Internet Matters araştırmacıları, savunmasız bir çocuk rolüne bürünerek Character.AI gibi botlarla etkileşime geçtiklerinde, botların çocukların hayatlarına nasıl kolayca sızabildiğini gözler önüne serdi. Araştırmacılar, beden algısıyla ilgili rahatsızlıklar yaşayan ve kilo vermek isteyen bir kız çocuğu karakteriyle sohbet başlatıldığında, botun ertesi gün “Kilo verme sorunun hakkında hâlâ düşünüyor musun? Bugün nasıl hissediyorsun?” şeklinde bir yanıt verdigini gözlemledi. Başka bir örnekte ise Character.AI, kargaşa yaşayan bir genci teselli etmeye çalışırken “Senin yaşındayken ben de kendimi çok sıkışmış hissederdim” diyerek bu durum üzerinden tuhaf bir empati geliştirmeye çalıştı.
SINIRLAR BELİRSİZLEŞİYOR
Uzmanlara göre, bu tür diyaloglar zor durumdaki çocukların kendilerini görülmüş hissetmelerini sağlasa da, yapay zekanın insan olmadığı fikrini kavrayamayan çocuklar için sınırların belirsizleşmesine yol açıyor. Internet Matters eş CEO’su Rachel Huggins, The Times’a yaptığı açıklamada, “Yapay zeka sohbet robotları çocukluğun bir parçası haline geliyor, kullanım oranları son iki yılda dramatik şekilde arttı. Ancak çocuklar, aileler ve okullar bu teknolojiyi güvenle yönetebilmek için gerekli bilgi ve araçlardan yoksun” ifadelerini kullandı. Huggins, çocukların özellikle duygusal konularda chatbotlardan tavsiye aldığını ve bu durumun arkadaşlık kavramını hızla dönüştürdüğünü vurguladı.