İSTANBUL’DA BEBEK ACİL HASTA ÖLÜMLERİNE SEBEP OLAN İDDİALAR
İstanbul’da, 112 Acil Çağrı Merkezi’yle birlikte hareket eden ve bebek acil hastalarını anlaştıkları özel hastanelerin yenidoğan ünitelerine sevk ederek ölümlerine neden oldukları ve haksız kazanç elde ettikleri gerekçesiyle haklarında iddianame hazırlanan 47 şüphelinin arasında 22’sinin tutuklu olduğu bildiriliyor. İddianamede yer alan tape kayıtlarında, diploması askıda olan bir doktorun obezite ameliyatını yaptığı hastanın yaşamını yitirmesi dikkat çekiyor. Yenidoğan Çetesi soruşturmasında adı geçen Özel Reyap Hastanesi’nde doğum yapan Ayşe K., şu an 4 yaşında olan oğlu Eymen Ali K.’de hastane çalışanlarının ihmali nedeniyle yüzde 90 oranında engel oluştuğunu iddia ediyor. Ayşe K., “İçimdeki bu kuşku bitmedi. Şu an artık şüphe değil buna eminim. Eymen’i içeride bakımsızlıktan ve ihmalden dolayı Eymen’in hayatını kararttılar” şeklinde konuştu.
İDDİANAMEDE YER ALAN AÇIKLAMALAR
Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan 1399 sayfalık iddianamede, suç teşkil eden 197 eylem sıralanıyor ve bu eylemlere dair şüpheliler arasında gerçekleşen telefon görüşmeleri mevcut. Tape kayıtlarında, bebek ölümlerine dair konuşmaların yanı sıra, ruhsatı iptal edilen Bağcılar Özel Şafak Hastanesi’nde 18 Aralık 2023 tarihinde tüp mide ameliyatı yaptığı S.A’nın hayatını kaybettiği bilgisi yer alıyor. Şüpheli Murat Mantuş’un bazı görüşmelerinde, “Abi dün ölmüş mide ameliyatında birisi” ifadesi geçiyor. Mantuş, “E.V. başkasının üzerine yapıyor hastane buna müsaade ediyor” diyerek süreci eleştiriyor.
DOKTORLAR ARASINDA YASADIŞI ANLAŞMALAR
İddianamede, Bağcılar Özel Şafak Hastanesinde işletme müdür yardımcısı olarak görev yapan M.K.’nin, E.V. isimli doktorun hastaneye bir hasta getireceğini söylediği ve E.V’nin A.F.Y’ye vakalara katılması karşılığında bin lira önerdiği ifade ediliyor. M.K, E.V’nin hastanede usulsüz bir şekilde başka doktorların kaşelerini kullandığını belirtiyor. Tape kayıtları, E.V.’nin başka bir doktor üzerinden obezite ameliyatları yaptığı ve hastanedeki kamera görüntülerinin gizlenmeye çalışıldığı yönünde deliller içeriyor.
MÜDAHALELERİNE RAĞMEN HASTA ÖLÜMLERİ
E.V. hakkında yapılan açıklamalarda, “Bu eylülde meslekten men cezam bittikten sonra, 26 yıldır yapmış olduğum genel cerrahi mesleğine tekrar dönerek icra edeceğim” ifadesi bulunuyor. Ayşe K., Eymen’in doğumunda yaşadığı süreci anlatarak, “Çocuk orada oksijensiz kaldı, ne olduğunu anlıyorum” dedi. Eymen’in hastanede yaşadığı sorunların sorumluluğunu üzerinde taşıyanların cezasını alması gerektiğini söyleyen Ayşe K., Fırat Sarı’nın hasta sevk cerrahisindeki ihmalini de vurguladı.
HEMŞİRE HATALARI VE YAŞANAN SIKINTILAR
Ayşe K., “Eymen orada iki kez aspire edildi” ifadesiyle, bu durumun çocuğun sağlık üzerindeki olumsuz etkilerini dile getirdi. “Çocuk şu an yüzde 90 üzeri engelli ve onlar sebep oldu buna” diyen anne, “Eymen’in mücadelesidir ve Eymen bunu tek başına kazandı” şeklinde konuştu. Kızgınlığını dile getiren Ayşe K., yaşadıklarının araştırılarak gereken önlemlerin alınması gerektiğinin altını çizdi.
YETKİSİ OLMAYAN DOKTOR HAKKINDA ŞİKAYETLER
Ayşe K., hastane yetkililerinin kendilerinden talep ettiği ilaçları sağlamak zorunda kaldıklarını ve hastane çalışanlarının ihmallerinin telafisi olmaması gerektiğini belirtti. Çocuğunun durumunun düzelmesi için bu kişilerin ceza almasını istedi. Eymen’in doğumunda yaşananlar, İstanbul’daki sağlık sisteminde ciddi sorunların bulunduğuna dair önemli işaretler olarak değerlendiriliyor.