UKRAYNA DEVLET BAŞKANI ZELENSKİ’NDEN PUTİN’E GÖRÜŞME TEKLİFİ
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rusya-Ukrayna savaşını sona erdirmek amacıyla Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e 15 Mayıs’ta İstanbul’da doğrudan görüşme önerisinde bulundu. Zelenski’nin “Perşembe günü Türkiye’de Putin’i şahsen bekleyeceğim” ifadeleri, uluslararası medyada geniş yankı buldu. Üç yılı aşkın süredir devam eden çatışmada önemli bir dönüm noktası yaratabilecek bu çağrı, dünya genelinde Türkiye’ye yoğun bir dikkat çekti. Ancak Zelenski, görüşmeler öncesinde tam ve kalıcı bir ateşkes talep etti.
ZELENSKİ’NİN ATEŞKES ÇAĞRISI
Zelenski, sosyal medya platformu X’te yaptığı paylaşımında, “Diplomasi için gerekli zemini oluşturmak amacıyla yarından itibaren tam ve kalıcı bir ateşkes bekliyoruz” diyerek Rusya’ya açık bir mesaj iletti. Ukraynalı yetkililer, Zelenski’nin Rusya’nın ateşkes teklifini kabul etmemiş olsa bile 15 Mayıs’ta Türkiye’de olacağını vurguladı. Bu durum, Zelenski’nin diplomasiye açık olduğunu ve ateşkes olmaksızın müzakere masasına oturmayacağını ortaya koydu. Savaşın sona ermesi için kararlılığını ifade eden Zelenski, “Daha fazla ölümün anlamı yok” dedi.
DÜNYA BASININDA GÜNDEM OLDU
Zelenski’nin çağrısı, dünya medyasında önemli bir gündem maddesi haline geldi. Axios (ABD), “Zelenski, potansiyel görüşmeler için Türkiye’ye gidiyor” başlığıyla haberi geçti ve Ukraynalı bir yetkilinin sözlerine yer verdi. The New York Times, Zelenski’nin ateşkes vurgusunu öne çıkardı. BBC (İngiltere), “Zelenski, Putin ile şahsen görüşmeye hazır” ifadesini kullandı. The Independent ise “Zelenski, barış için Putin’i İstanbul’da bekliyor” başlığını attı. Asya’dan gelen The Straits Times (Singapur), bu adımın ABD Başkanı Donald Trump’ın etkisiyle atıldığını bildirdi. The Kyiv Independent, “Acil ateşkes çağrısı yapan Zelenski, Putin ile görüşmeye hazır” bilgisine yer verdi. Al Jazeera (Katar) ise Zelenski’nin ateşkes konusundaki kararlılığını vurgulayarak, “Tam ve geçici bir ateşkes olmadan görüşme olmaz” ifadesini kullandı. Hindistan’dan NDTV ve Afrika’dan News24, Zelenski’nin “Putin’i Türkiye’de bekleyeceğim” sözlerini manşetlerine taşıdı.
PUTİN’İN TEKLİFİ VE TÜRKİYE’NİN ROLÜ
Rusya lideri Vladimir Putin, 11 Mayıs’ta Moskova’da yaptığı açıklamada, 2022 yılında kesilen müzakerelerin 15 Mayıs’ta İstanbul’da, ön koşulsuz olarak yeniden başlaması önerisini sundu. Ancak Putin, Avrupa liderlerinin 12 Mayıs’tan itibaren talep ettiği 30 günlük ateşkes önerisini reddetti ve doğrudan görüşmeleri savundu. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Putin ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde, Türkiye’nin barış görüşmelerine ev sahipliği yapma hazır olduğunu belirtti. Erdoğan, “Bu tarihi bir dönüm noktası, Türkiye tüm desteği sağlayacak” diyerek Ankara’nın arabuluculuk rolünü güçlendirdi.