Doha Zirvesi’nden sonra 25 maddelik bildiri

İSLAM İŞBİRLİĞİ TEŞKİLATI ZİRVESİ VE GAZZE GÜNDEMİ

Katar’ın başkenti Doha’da İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ve Arap Ligi olağanüstü zirvesi yapıldı. Zirvenin ana gündem maddesi Gazze oldu ve toplantı sonrasında ortak bir bildiri yayınlandı.

İSRAİL’İN SALDIRILARI KINANDI

Yayınlanan bildiride, İsrail’in bölgedeki yayılmacılık politikası ve Katar’a yönelik saldırıları sert bir şekilde kınandı. Ortak bildiride şu ifadeler yer aldı: “Arap Birliği ve İslam İşbirliği Teşkilatı’nın tüm üye devletlerinin egemenliğine, bağımsızlığına ve güvenliğine olan sarsılmaz bağlılığımızı yeniden teyit ederek ortak güvenliğimizi savunmak için bu saldırıya karşılık vermek için ortak vazifemizi hatırlatıyoruz. Devletlerimizin güvenliğine yönelik her türlü tehdidi kategorik olarak reddettiğimizi teyit ederiz ve güvenlik ve istikrarlarını tehdit eden duruma karşı sarsılmaz dayanışmamızı teyit ederiz.”

Bildiride, ayrıca İsrail’in saldırısının “uluslararası barış ve güvenliği ihlal eden bir eylem” olarak kınandığı 11 Eylül 2025 tarihli acil Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi toplantısına da vurgu yapıldı.

CEZASIZLIK POLİTİKASI ELEŞTİRİSİ

Uluslararası hesap verebilirliğin olmaması ve uluslararası toplumun İsrail’in ihlallerine karşı sessiz kalmasının, saldırganlığı artırdığı ifade edildi. Bu durum, “cezasızlık politikasını kalıcılaştırıyor, uluslararası adalet sistemini zayıflatıyor” denildi. Kardeş Katar Devleti’ne, güvenliği ve istikrarı için destek vurgulandı.

25 MADDELİ ORTAK BİLDİRİNİN VURGULARI

Zirvede alınan kararlar arasında, İsrail’in Katar’a yönelik saldırganlığının, bölgede barışa zarar verdiği vurgulandı. Özellikle 9 Eylül 2025 tarihinde Doha’da yapılan saldırının, “Katar Devleti’nin arabuluculuk çabaları”na karşı bir tehdit olduğu belirtildi.

Bildiride, Katar Devleti ile dayanışmanın önemine değinilerek, bu saldırının tüm Arap ve İslam devletlerine bir saldırı olduğu ifade edildi. Ayrıca, “Ateşkesin sağlanması, Gazze’deki savaşın sona erdirilmesi” için Katar’ın rolünün değerli olduğu kaydedildi.

Zirve sonrasında bildiride şu maddeler dikkat çekti:

1. Katar’a yönelik İsrail saldırıları ve bunların barışa etkileri.
2. Katar Devleti’nin arabuluculuk çabalarının desteklenmesi.
3. Uluslararası hukukun ihlali anlamına gelen her türlü meşrulaştırma girişiminin reddedilmesi.
4. İsrail’in tehditlerine karşı uluslararası topluma çağrı.
5. Filistin meselesinin çözümünde uluslararası çabaların artırılması.

Zirve, Katar Devleti’nin organize ettiği toplantılar ve sağladığı olanaklarla önemli bir başarıya imza attı ve yapılan ortak eylem sürecinin dayanışma ruhunu güçlendirdiği ifade edildi.

FLAŞ FLAŞ FLAŞ

Uyuşturucu İddialarının Merkezinde Sercan Yaşar Var

Türkiye'de ünlüler arasında genişleyen uyuşturucu soruşturması, Ekim'de yapılan operasyonla başladı. Fenomen Sercan Yaşar'ın itirafları sonrası televizyon spikerleri de gözaltına alındı.

Uyuşturucu Soruşturmasında Gözaltına Alınan İsimler Tutuklandı

Türkiye'de medya sektörünü etkileyen soruşturmada, görevden alınan genel yayın yönetmeninin de adının geçtiği dosyada, bir spikerin şok edici ifadeleri gün yüzüne çıktı.

Meteoroloji’den 5 İl İçin Sarı Uyarı

Aralık ortasına yaklaşırken Türkiye genelinde yağışlı hava etkili olacak. Doğu Karadeniz ile bazı illerde karla karışık yağmur bekleniyor, yer yer kuvvetli yağışlar olacak.

Yatırımcılara Kötü Haber Altın Fiyatlarında Düşüş Mü Gelecek

Altın yatırımcıları, gram, çeyrek, tam ve ons altının fiyatlarını dikkatle izliyor. Uzmanlar, piyasalardaki gelişmeler hakkında önemli uyarılarda bulunuyor. İslam Memiş, yatırımcılara temkinli olmaları gerektiğini vurguladı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı’nın Acı Kaybı

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, sosyal medya üzerinden annesi Op. Dr. Hatice Karahan'ın vefatını duyurdu. Türkiye ekonomisinin önemli ismi taziyelerini paylaştı.