ABD’DE EPSTEİN DAVASINA DAİR KAYITLAR YAYIMLANDI
ABD Temsilciler Meclisi Denetim ve Kamu Reformu Komitesi, cinsel istismar ve fuhuş ağına yönelik suçlamalarla tutuklu yargılanıp ölü bulunan Jeffrey Epstein davasıyla ilgili 33 bin 295 sayfalık belgeleri kamuoyuna sundu. Komitenin resmi internet sayfasında, Epstein davasına dair sağlanan kayıtlarla ilgili güncel bilgiler verildiği ifade edildi. Yapılan açıklamada, ABD Adalet Bakanlığı tarafından sağlanan bu belgelerin kamuya açık olarak paylaşıldığına dikkat çekildi ve Bakanlığın kayıtların devamını sağlama niyetinin vurgulandığı belirtildi. Ayrıca, kayıtları incelemek isteyenlerin erişebileceği adreslerin de paylaşıldığı duyuruldu. Komite başkanı James Comer, 5 Ağustos tarihinde Epstein ile ilgili belgeler için bir mahkeme celbi çıkarmıştı.
JEFFREY EPSTEİN’IN VEFATI VE DAVA DOSYALARI
Jeffrey Epstein, En küçüğü 14 yaşında olmak üzere 18 yaş altında birçok kız çocuğuna cinsel istismarda bulunmak ve fuhuş ağı oluşturmak suçlamalarıyla yargılanıyordu. 10 Ağustos 2019’da, tutuklu bulunduğu New York Manhattan Metropolitan Merkez Hapishanesi’nde ölü bulunmuştu. Yayınlanan Epstein dava dosyalarında, Prens Andrew, ABD Başkanı Donald Trump, eski ABD Başkanı Bill Clinton, eski İsrail Başbakanı Ehud Barak, eski ABD Başkan Yardımcısı Al Gore, aktör Kevin Spacey, şarkıcı Michael Jackson, illüzyonist David Copperfield, avukat Alan Dershowitz ve eski New Mexico Valisi Bill Richardson gibi birçok tanınmış ismin ismi geçiyordu.
FBI’IN İNCELEMELERİ VE BELGELERİN DURUMU
ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI), Adalet Bakanlığı ile birlikte son günlerde kamuoyunda “Epstein dosyaları” olarak bilinen belgeleri incelemeye aldı. Adalet Bakanı Pam Bondi, Epstein’a ait binlerce görüntünün analiz edilmekte olduğuna değinmişti. Ancak yapılan incelemeler sonucunda, ünlü isimlerden oluşan bir “müşteri listesi” tutulduğuna dair herhangi bir kanıta ulaşılamadığı, Epstein’ın hücresinde intihar ettiği sonucuna varıldığı açıklanmıştı. Ayrıca, bazı kişilerin suçlarına ortak olduğu gerekçesiyle Epstein’ın örtbas amacıyla öldürüldüğüne dair iddialar da gündemde yer aldı. Gazeteci Tucker Carlson, Epstein’in “İsrail için çalıştığını ve Washington’daki herkesin benzer fikirlere sahip olduğunu ancak bunu açıkça söyleyemediklerini” belirtilmişti. Wall Street Journal (WSJ) gazetesi ise Epstein’ın kız arkadaşı Ghislaine Maxwell’in, Epstein’in 50’nci doğum günü için tanıdıklarından mektup yazmalarını istediğini öne sürmüştü. Adalet Bakanlığı, Maxwell ile üst düzey bir federal savcı arasında yapılan görüşmeye ait ses kayıtlarını ve tutanakları sunmuştu. Görüşmeye dair bilgilerde Maxwell, Epstein’ın bir “müşteri listesi”nin var olmadığını iddia etmişti.