Lewis Hamilton, Formula 1 şampiyonluk mücadelesinde Kimi Antonelli’yi yakalamak için Ferrari ekibine rakibe baskı kurmaları çağrısında bulundu. 2026 Formula 1 sezonu, yaz arasının ardından bu hafta sonu Hollanda Grand Prix’siyle yeniden başlayacak. Antonelli, sürücüler klasmanında Hamilton’ın 50 puan önünde zirvede yer alıyor. İki pilot arasındaki deneyim farkı oldukça büyük; 41 yaşındaki Hamilton rekor kıran sekizinci şampiyonluğu kovalarken, Zandvoort’taki yarıştan iki gün sonra 20 yaşına basacak Antonelli, ikinci F1 sezonunda ilk şampiyonluğunu arıyor.
HAMILTON'DAN TAKIMINA BASKI ÇAĞRISI
Hamilton, “Bunun artıları ve eksileri var. Kendisi açıkça çok hızlı. Harika bir iş çıkarıyor” dedi. “19 yaşındayken hayatında gerçekten çok fazla başka bir şey olmuyor, dolayısıyla çok fazla baskın olmuyor. O yaştayken hayatın nispeten daha kolay olduğunu hatırlıyorum. Yine de önünde zorlu bir iş olmadığını söylemiyorum, harika gidiyor. Zayıf yönlerine bakmıyorum çünkü bu sezon hiçbir zayıflık göstermediğini düşünüyorum. Sadece çok çalışıp baskıyı uygulamaya devam etmemiz gerekiyor.”
Mercedes’in sezonun ilk 11 yarışında genel olarak Ferrari’den daha hızlı bir araca sahip olduğu görüldü. Hamilton, İtalyan ekibin bir kısmı Zandvoort’ta kullanılabilecek yeni güncellemelerinin kendisine yardımcı olmasını umuyor: “Umarım gelişimde ilerlemeye devam edeceğiz. Takım çok sıkı çalışıyor. Bu hafta sonu ilk küçük adımımızı atacağız, bunun için gerçekten minnettarım çünkü tüm takımlar gibi parça getirmeye devam etmeleri için üzerlerinde büyük bir baskı var. Ama araçla doğru yönde gidiyoruz. Mercedes hâlâ lider, McLaren artık orada ve Red Bull da çok hızlı; birbirine çok yakın dört takım var. Ama biz sadece işimizi en iyi şekilde yapmaya odaklanıyoruz. İkinci yarıda daha iyi bir iş çıkarabileceğimizi düşünüyorum, hedefimiz bu.”
ZANDVOORT'TA İLK ZAFER MOTİVASYONU
Zandvoort, Hamilton’ın 2026 F1 takviminde daha önce kazanamadığı yalnızca dört pistten biri. Britanyalı pilot, sırasıyla 2022 ve 2023’te takvime eklenen Miami ve Las Vegas’ta da henüz podyumun zirvesine çıkamadı. Madrid ise Eylül ayında ilk kez F1’e ev sahipliği yapacak.
Hamilton, Hollanda Grand Prix’si 2021’de F1 takvimine döndüğünde sıralamada ikinci olmuş ve yarışı ikinci sırada tamamlamıştı ancak o tarihten bu yana podyuma çıkamadı. Zandvoort’un gelecek yıl takvimden çıkacak olması ve yakın zamanda geri dönme ihtimalinin düşük görünmesi nedeniyle Hamilton, zafer için yüksek motivasyona sahip olduğunu söyledi: “Diğer pistlerin neredeyse tamamında kazandım ama burada daha önce kazandığımı sanmıyorum, kesinlikle bunu değiştirmek istiyorum. Çok motiveyim. Burası inanılmaz bir pist, harika bir kalabalık var. Özellikle Max için çok özel; hafta sonu boyunca inanılmaz bir destek görüyor. Atmosferi onlar yaratıyor. Formula 1’de gerçekten fethedemediğim bir pist, bu yüzden bu hafta sonu bunu denemek istiyorum.”
ANTONELLI: RAKİPLERİMDEN BİRİ DE KENDİMİM
Antonelli, sezonun ilk yarısında tüm beklentileri aşarak önemli bir fark yarattı. Bazı büyük şanssızlıklar yaşanmasaydı bu fark çok daha büyük olabilirdi. İtalyan pilot, Hamilton’ın Barcelona’da kazandığı yarışta ikinci sıradayken motor arızasıyla yarış dışı kaldı; Silverstone’da ise tekerlek koruyucusundaki arıza nedeniyle puan alamayarak mücadeleyi tamamlayamadı.
Antonelli’nin hızı o kadar istikrarlı oldu ki, rakiplerin kalan 12 yarış için en büyük umudu onun sürüşüne hataların karışması gibi görünüyor. Antonelli şöyle konuştu: “Sezonun ikinci yarısı çok yoğun geçecek ama hazırım. Bu mücadeleyi sabırsızlıkla bekliyorum, umarım harika bir mücadele olur. Beklentilerin çok yüksek olduğunu biliyorum ama benim tarafımda sadece sonuçlar almaya devam etmem, şampiyonluk ya da başka bir şey hakkında endişelenmeden işimi en iyi şekilde yapmam gerekiyor. Araca şampiyonluğu düşünerek ya da hata yapmaktan korkarak binmek istemiyorum. Elbette bir şey yapmadan önce daha çok düşüneceğim zamanlar olacak ama bunun dışında mümkün olduğunca keyif almak ve sonuna kadar özgür olmak istiyorum. Yıl sonunda nerede olacağımızı göreceğiz.”
“Rakiplerimden birinin de kendim olduğunu söyleyebiliriz. Bu yüzden sağlam bir zihne, sağlam bir bakış açısına sahip olmak gerçekten önemli. Her zaman doğru şeylere odaklanmak, araca doğru zihniyetle ve iyi bir konsantrasyon seviyesiyle binmek, ihtiyacım olduğunda güvendiğim insanlarla çalışmaya devam etmek gerekiyor. Elbette çok sayıda üçlü yarış hafta sonu, çok fazla seyahat ve birçok farklı yeri kapsayan yoğun bir ikinci yarı olacak ama gerçekten heyecanlıyım ve sabırsızlıkla bekliyorum. Bu mücadeleyi kucaklamaya hazırım, umarım harika bir ikinci yarı olur.”