KIBRIS BARİŞ HAREKATI’NIN 51. YILDÖNÜMÜ
Kıbrıs’ta Türklerin maruz kaldığı şiddeti ve katliamları sona erdirmek amacıyla gerçekleştirilen Kıbrıs Barış Harekatı üzerinden 51 yıl geçti. Harekatta yer alan kahramanlardan Kıbrıs Gazisi Mahmut Emirmahmutoğlu, yaşadığı olayları ve anıları fotoğraf makinelesiyle belgeleyerek tarihe not düşüyor. Emirmahmutoğlu, gözyaşları içerisinde İhlas Haber Ajansı’na o dönemdeki zulmü ve harekatı anlattı.
TARİHİ ANILAR VE UNUTULMAZ GÜNLER
20 Temmuz 1974’te Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Başbakan Bülent Ecevit’in emriyle düzenlediği harekat, Kıbrıs Türklerinin kurtuluşu için önemli bir dönüm noktası oldu. 28 yaşında harekata katılan Mahmut Emirmahmutoğlu, hem cephedeki anıları hem de yaşananları unutamıyor. Sıhhiye taburu ambulans bölük komutanı olarak görev yapan Emirmahmutoğlu, o günleri ve zulmü gözyaşları ile anlattı. Emirmahmutoğlu, birçok anı fotoğrafladı ve bu fotoğrafları müzelere bağışladı.
Mahmut Emirmahmutoğlu, harekat sırasında konvoylarla Kıbrıs’a hareket ettiklerini, Kıbrıs’a geldiklerinde Rumların çıkarmayı beklemediği bir yere indiklerini ifade etti. “Rumlar çıkarmayı çok daha değişik yerlerden bekliyorlardı.” dedi. Bunun yanı sıra, gemi saldırılarında az da olsa Allah’ın yardımı olduğuna inanıyor. Emirmahmutoğlu, “Atılan havanların ve mermilerin çoğu iki gemi arasındaki boşluklara geliyordu,” diye konuştu.
AMBULANSLARA YAPILAN SALDIRILAR
Mahmut Emirmahmutoğlu, kendi komuta sahasında bulunan bir ambulansa Rum güçleri tarafından ateş açıldığını ve ambulansın 200’den fazla uçaksavar mermisi ile delik deşik olduğunu belirtti. “Ambulanslarımdan birisi delik deşik edildi. Birinci günün akşamıydı,” sözleriyle yaşadıklarını ifade etti. Acı bir şekilde, o dönem 82 şehit verdiklerini aktardı.
RUMLARIN KAÇIŞI VE BULDUKLARI İZLER
Rumların Girne’yi terk ettiğini belirten Emirmahmutoğlu, terk edilen evlerde kahvaltı hazırlıkları gördüğünü aktardı. “Kahvaltıları hazır olan evler gördüm,” dedi. Kıbrıs Türklerinin yaşadığı zulmü görenler, Türk askerlerinin elini öpmek için gözyaşları dökmüştü. Emirmahmutoğlu, Rumların yerini terk etmesiyle birlikte toplu mezarların ortaya çıktığını ve Türklerin büyük zulüm yaşayarak kaçtıklarını gördüklerini anlatıyor.
CEPHEDE GÖRÜLEN İLGİ VE HATIRALAR
Kıbrıs’a gidildiğinde, Kıbrıs Türkleri tarafından büyük bir sevgi ile karşılandıklarını ifade eden Emirmahmutoğlu, “Benden yaşlı insanlar benim elimi öpmeye çalıştılar,” sözleriyle duygularını aktarıyor. Ayrıca savaş sonrası bazı eşyaları ve fotoğrafları müzelere bağışladığını belirtti.
FOTOĞRAFLAR VE TARİHİ BELGELER
Mahmut Emirmahmutoğlu, fotoğrafçılığa olan ilgisi sayesinde önemli anlarını kaydetti. Çektiği fotoğrafların bazıları eser olarak bugüne kadar korunuyor. Rumlar tarafından yapılan saldırının delilini gösteren bir ambulansın fotoğrafını çeken Emirmahmutoğlu, bu fotoğrafları çeşitli müzelerde sergilenmek üzere bağışladı.
ENOSİS HARİTASINA DİKKAT ÇEKİYOR
Emirmahmutoğlu, “Kilise bahçesindeki panoda çizilen Enosis haritası fotoğrafı,” ile Rumların Kıbrıs’ı Yunanistan’a bağlama amacını ortaya koymuş oldu. Bu haritanın daha sonra kapatıldığını belirten Emirmahmutoğlu, tarihsel öneminin altını çiziyor.
SAVAŞTAKİ MEKTUP VE TARİHİ ÖRNEK
Mahmut Emirmahmutoğlu, “Bu dünya savaş tarihinde ilk ve tek örnektir,” dediği bir mektup ile tarihe geçmeyi başardı. Cepheye gönderilen bu mektup, otoriteler tarafından kabul edilip, tartışmaya açılmıştır.
SONUÇ
Mahmut Emirmahmutoğlu’nun yaşadığı bu döneme dair anılar, Kıbrıs Barış Harekatı’nın ve Kıbrıs Türklerinin yaşadığı büyük zulmün birer temsilcisi. Fotoğrafları ve belgelere olan ilgisi, bu tarihi anları gelecek nesillere aktaracak önemli bir köprü işlevi görüyor.