Yılın ilk yarısında ABD/İsrail-İran Savaşı ile tırmanan jeopolitik gerilim, artan enflasyonist baskılar ve merkez bankalarının sıkı para politikalarına adım atması yatırımcıların riskli varlıklardan çıkmasına neden oldu. Dolara olan talebin artması ve tahvil faizlerindeki yükseliş de bu süreci tetikledi. Borsalarda ve emtia piyasasında satış baskısı öne çıkarken kripto para piyasası en çok maruz kalan varlık grupları arasında yer aldı.
BİTCOİN YILIN İLK YARISINDA YÜZDE 33 DEĞER KAYBETTİ
Kripto piyasasındaki tüm kripto paraların toplam değerini ifade eden Total Market yılın ilk yarısında yaklaşık 919 milyar dolar azaldı. 2 trilyon 956 milyar dolardan 2 trilyon 36 milyar dolara geriledi. 31 Aralık 2025’te 87 bin 524,9 dolar olan bitcoin haziran ayında 58 bin 635,1 dolara düştü. Bitcoin böylece yılın ilk yarısında yüzde 33 değer kaybetti. Ethereum da yılın ilk yarısında yüzde 47 düşüşle 2 bin 976 dolardan 1575 dolara indi. Ethereum haziran ayında 1505,7 dolarla Nisan 2025’ten bu yana en düşük seviyeyi gördü.
KRİPTO PİYASASI KENDİ İÇ DİNAMİKLERİYLE FİYATLANMIYOR
Blokzincir ve Kripto Varlık Stratejisti Mete Ali Başkaya kripto para piyasasında yılın ilk yarısındaki sert satış baskısını tek bir nedene bağlamanın doğru olmayacağını söyledi. Fed’in faizleri yüksek seviyelerde tutması ve küresel likidite koşullarının sıkı kalması etkili oldu. Spot ETF tarafındaki çıkışlar ve kurumsal yatırımcı talebindeki zayıflama da satış baskısını artırdı. Jeopolitik risklerin aynı anda fiyatlanması özellikle ABD-İran gerilimi üzerinden enerji arzına ilişkin endişeleri tetikledi. Kripto piyasasının kendi içindeki kaldıraçlı pozisyonlarının çözülmesi düşüşü hızlandırdı. Başkaya şunları kaydetti: “Bitcoin görece daha dirençli kalırken ethereum ve altcoin tarafında likidite kaybı daha sert hissedildi. Bu süreç bize kripto para piyasasının artık yalnızca kendi iç dinamikleriyle değil Fed politikası ETF akımları dolar likiditesi jeopolitik riskler ve kurumsal sermaye hareketleriyle birlikte fiyatlandığını gösteriyor. Ben bu dönemi kripto para piyasasının bittiği bir dönem olarak değil piyasanın kalite ayrımı yaptığı daha olgun bir düzeltme süreci olarak görüyorum. Kalıcı toparlanma için yeniden güçlü ETF girişleri daha yumuşak Fed beklentisi jeopolitik tansiyonun azalması ve piyasaya yeni bir güven hikayesinin gelmesi gerekiyor.”