ABD tarafından alıkonulan Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ve eşi Cilia Flores, pazartesi günü yerel saatle 12.00’de (TSİ 20.00) New York’ta mahkeme önüne çıkacak. New York’taki mahkeme, Maduro davasının 5 Ocak’ta görüleceğini onaylarken, duruşmanın Bölge Hakimi Alvin K. Hellerstein başkanlığında gerçekleşeceği bildirildi. Medyada yer alan haberlere göre, Maduro ve eşi Manhattan Federal Mahkemesi’nde ilk kez hâkim karşısına çıkma sürecine girecek. Aynı zamanda, mahkemede hâkimin çifte haklarını hatırlatması ve suçlamaları kabul edip etmediklerini sorması bekleniyor. Maduro ve eşi, duruşmaya kadar kefaletsiz olarak gözaltında tutulmaya devam edileceği ifade ediliyor.
SUÇLAMALARIN DETAYLARI
ABD Adalet Bakanı, Maduro ve Flores’in “narkoterörizm, kokain ithalatı, makineli silahlar ve yıkıcı cihazlara sahip olma suçları” ile itham edileceğini açıkladı. Ayrıca, dönemin Başkanı Trump, “akıllıca bir geçiş” yaşanana kadar ABD’nin “ülkeyi yöneteceğini” belirtti. Maduro’ya karşı açılan davaya, 92 yaşındaki yargıç Alvin Hellerstein başkanlık edecek. Hellerstein, yaklaşık otuz yıl önce federal mahkemeye atanmış olup, Maduro’nun davasına bakacak isim olarak belirlenmiş durumda.
HUKUKİ SÜRECİN YETKİLİSİ
Cumartesi günü Caracas’ta yakalanan Maduro, mahkemeye çıkarılmak için Brooklyn’deki tutuklu merkezine götürüldü. Hellerstein, ABD ordusunda avukatlık yapmış ve 1998’de Bill Clinton tarafından federal mahkemeye atanmıştı. İkiz Kuleler’in yıkılmasına ilişkin tazminat davaları gibi önemli davalara bakmış bir yargıç olarak kayda geçmiştir. Maduro davası ile Hellerstein, son yıllarda en fazla dikkat çeken yargı süreçlerinden birinin başında yer alıyor. Bunun yanı sıra, uyuşturucu kaçakçılığı ile suçlanan eski Venezuelalı general Carvajal’ın davasına da bakıyor. Carvajal’ın Maduro davasında nasıl bir etki yaratacağı merak konusu.
TEPKİLER VE GELİŞMELER
Cumartesi günü, Venezuela’nın başkenti Karakas’ta meydana gelen patlama ve uçak seslerinin ardından, Venezuela yönetimi ABD’yi ülke içinde çeşitli saldırılar düzenlemekle suçladı. ABD Başkanı, Maduro’ya yönelik geniş çaplı bir operasyon gerçekleştirildiğini ve Maduro ile eşinin ülke dışına çıkarıldığını duyurdu. Adalet Bakanı Bondi de Maduro ve eşi hakkında ABD’de suç duyurusunda bulunulduğuna işaret etti. Maduro’nun alıkonulmasının ardından, Venezuela Yüksek Adalet Mahkemesi, Devlet Başkan Yardımcısı Delcy Rodríguez’in geçici olarak devlet başkanlığı görevine atanmasına karar verdi.