ABD Başkanı Donald Trump, Lübnan’daki çatışmalar sırasında İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya telefon görüşmesinde “deli” dediğini ve küfür kullandığını kabul etti. Trump, söz konusu görüşmenin ABD’nin İran ile düşmanlığı sona erdirmek için müzakereler yürüttüğü bir dönemde gerçekleştiğini belirtti. Çarşamba günü yayınlanan bir röportajda Trump, Netanyahu’ya “manyak” dediği ve nankörlükle suçladığı yönündeki bir haberi doğruladı.
TRUMP NETANYAHU İÇİN “DELİ” DEDİĞİNİ KABUL ETTİ
Pod Force One podcast’ine konuşan Trump, “Dedim” ifadesini kullanarak, “Kızgın değildim, sadece onun sürekli Lübnan’la savaşması beni biraz rahatsız etti” şeklinde konuştu. Trump, Netanyahu ile aralarının çok iyi olduğunu da sözlerine ekledi. Daha önce bir haber sitesinde yer alan ve kimliği belirtilmeyen bir ABD’li yetkiliye dayandırılan bilgiye göre, Trump pazartesi günkü görüşmede Netanyahu’ya, “Sen tam bir manyaksın. Ben olmasam hapiste olurdun. Şimdi herkes senden nefret ediyor, herkes bu yüzden İsrail’den nefret ediyor” dedi. Trump röportajında, “Bir noktada ‘Bibi, bunu durdurmalıyız’ dedim” ifadelerini kullandı.
NETANYAHU’DAN ORTAK HEDEFLER VURGUSU
Netanyahu ise görüşmeye ilişkin detay vermekten kaçınarak Trump ile ilişkisinin değişmediğini söyledi. “Ortak hedeflerimiz var. En iyi ailelerde olduğu gibi bazen taktik anlaşmazlıklar yaşarız” diyen Netanyahu, “Trump, İsrail’in Beyaz Saray’da sahip olduğu en büyük dost. O bana saygı duyuyor, ben de ona saygı duyuyorum. Farklılıklarımızı her zaman çözmenin bir yolunu buluyoruz” ifadelerini kullandı.
İRAN VE LÜBNAN CEPHESİNDE SON DURUM
İran, Trump ve Netanyahu’nun şubat sonunda başlattığı savaşı sona erdirmek için ABD ile bir anlaşmaya varmayacağını, ateşkesin Lübnan’ı da kapsaması gerektiğini açıkladı. İsrail, mart ayında İran destekli Hizbullah milislerinin sınır ötesi saldırılarına karşılık Lübnan’ı işgal etmişti. Pazartesi günü duyurulan ABD arabuluculuğundaki anlaşmaya rağmen çatışmalar sürüyor. Anlaşma, İsrail’in Beyrut’un güney banliyölerine yönelik saldırılarını durdurmasını ve Hizbullah’ın sınır ötesi saldırılarına son vermesini öngörüyordu. Ancak çarşamba günü İsrail’e ait insansız hava araçları güney Lübnan’da en az altı kişiyi öldürdü, Beyrut’un güneyinde bir aracı hedef aldı. İsrail, Hizbullah tarafından fırlatıldığı düşünülen bir hava aracını durdurduğunu duyurdu.
TRUMP’TAN İRAN OPERASYONU SAVUNMASI
Trump, Netanyahu’nun kendisini İran’a saldırması için “kandırıp kandırmadığı” sorusuna sert tepki göstererek eleştirmenlerini “düşman” olarak nitelendirdi. “Yani, bunu başlatan benim. Başlattım çünkü onların nükleer silah sahibi olmasına izin veremeyiz” diyen Trump, “Bu İsrail’i de ilgilendiriyor çünkü muhtemelen ilk vurulacak onlar olurdu. İsrail olmazdı. Söyleyeyim, ben olmasaydım şu anda İsrail diye bir şey olmazdı” dedi. Trump, eski Başkan Barack Obama ve diğer dünya liderlerinin İran’la imzaladığı 2015 anlaşmasından çekilmeseydi İsrail’in çok daha kötü durumda olacağını savundu. Anlaşmadan çekildikten sonra İran’ın silah sınıfına yakın yüksek zenginleştirilmiş uranyum stokları ürettiğini ve şimdi bunlardan vazgeçmesini talep ettiğini belirtti. Eleştirmenler ise İran’ın artık nükleer silah yapımına daha yakın olduğunu ve Trump’ın daha iyi bir anlaşma müzakere etmesinin zor olacağını söylüyor. Trump’ın geçmişte İsrail ve İran hakkında küfürlü ifadeler kullandığı, geçen yıl “Ne halt ettiklerini bilmiyorlar” dediği de biliniyor.