2026 YILI BÜTÇESİ MECLİS’TEN GEÇTİ
2026 yılına ait bütçe teklifi, Meclis’te gerçekleştirilen oylamada, 249 ret oyuna karşı 320 kabul oyuyla onaylandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bütçenin kabul edilmesinin ardından bir mesaj yayımlayarak, bu süreçte yoğun mesai harcayan milletvekillerine teşekkür etti. Erdoğan, mesajında “Bu akşam Türkiye Büyük Millet Meclisimizde kabul edilen 2026 Yılı Merkezî Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi’nin ülkemiz, milletimiz ve ekonomimiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum” dedi. Ayrıca, “2026 yılı bütçemiz hayırlı, uğurlu olsun” ifadelerini kullandı.
ENFLASYON HEDEFİ TEK HANEYE İNMESİ
Meclis’teki bütçe görüşmelerinin kapanışında Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, ekonomiye ve enflasyona yönelik hedeflerini açıkladı. Yılmaz, “Arz tarafını güçlendiren reform adımları ve talep yönetimindeki kararlılığımızla, 2026 yılında enflasyonu yüzde 20’nin altına indirmeyi, 2027 itibarıyla ise yeniden tek haneli rakamlara ulaşmayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu. Ayrıca, büyüme hedeflerini de “Orta Vadeli Program hedeflerimizle uyumlu olarak, yıl sonunu dezenflasyon sürecini destekleyecek şekilde yüzde 3,3 seviyelerinde tamamlamayı öngörüyoruz” diyerek belirtti. Cevdet Yılmaz, 2026 yılı büyüme tahmininin ise yüzde 3,9 düzeyinde olduğunu dile getirdi.
YATIRIM VE TİCARETİ GÜÇLENDİRECEK ORTAM
Cevdet Yılmaz, Türkiye Yüzyılı Vizyonu çerçevesinde, güven ve huzur ortamının yatırım ve ticareti güçlendireceğini vurguladı. “Güven ve huzur ortamı, başta Doğu ve Güneydoğu illerimiz olmak üzere ülkemizin genel potansiyelini daha yüksek oranda harekete geçirecektir” açıklamasında bulundu. Ayrıca, “Kalkınma Yolu, Zengezur Koridoru ve Hicaz Demiryolunun yeniden canlanması gibi stratejik projelerle birlikte bölgemizde refah artacak, istikrar güçlenecektir” sözlerini ekledi. Yılmaz, istihdam konusunda da olumlu gelişmelerin yaşandığını, üçüncü çeyrekte mevsimsel etkilerden arındırılmış istihdamın 65 bin kişi arttığını ve işsizlik oranının yüzde 8,5 olduğunu aktardı.
MECLİS’TE TARTIŞMALAR ALEVLENDİ
Oylama öncesi, TBMM Genel Kurulu’nda 2026 yılı bütçe görüşmelerinin tamamlanmasının ardından, milletvekilleri arasında yumruklu kavga çıktı. AK Parti Bursa Milletvekili Mustafa Varank ile CHP Grup Başkanvekili Murat Emir arasındaki sözlü tartışma kısa sürede büyüyerek fiziksel bir mücadeleye dönüştü. Yaklaşık 2-3 dakika süren arbedenin ardından, Numan Kurtulmuş birleşime ara verdi.