50 Binden Fazla Savaşçı Süveyda’ya Gidiyor

ÇATIŞMALARIN YENİDEN BAŞLAMASI

Suriye İçişleri Bakanlığı, Süveyda vilayetindeki tırmanan çatışmaların ardından güvenlik güçlerinin bölgeye yeniden yerleştirileceğini duyurdu. Bakanlık kaynaklarına dayanan bilgilere göre, bu karar, yerel halkın yardım çağrıları üzerine alındı. Süveyda vilayeti, tekrar çatışma ortamına dönüşmüş durumda. Bölgede yaşayan Bedevi kabileleri, Suriye ordusunun bu haftanın başında geri çekilmesiyle birlikte, sivillere yönelik insan hakları ihlalleri ve kötü muamele iddialarıyla suçladıkları Dürzi grubu Süveyda Askeri Konseyi’ne karşı saldırı başlatma kararı aldı. Bedevi kabileleri, ülkenin diğer bölgelerindeki aşiretlerden de destek talep ederek çatışmalara katılmaları için çağrıda bulundu. Süveyda kentinde görev yapan muhabirler, dün bölgeden ayrılan ve yanlarına alabildikleri eşyaları taşıyan birçok ailenin göç ettiğini aktardı. Bölge halkı, önümüzdeki günlerde yaşanması muhtemel olaylardan endişe ediyor. Bu durum, Esad sonrası Suriye için son derece riskli bir gelişme olarak algılanıyor.

SEFERBERLİK İLANI

Suudi Arabistan merkezli Al Hadath’ın verdiği bilgilere göre, Suriyeli aşiretler Bedevi gruplara yönelik yaşanan olayların ardından genel seferberlik ilan etti. Doğu Suriye, Halep ve kırsal alandan 50 binden fazla savaşçının, Dürzi nüfusunun yoğun olarak bulunduğu Süveyda’ya doğru hareket ettiği bildirilmekte. Al Araby Al Jadeed’e konuşan kaynaklar, binlerce aşiret mensubunun konvoylarla Süveyda ve Dera vilayetleri arasındaki sınır noktasına ulaştığını duyurdu.

İSRAİL’İN ROLÜ

İsrail’in Süveyda’daki Dürzi topluluğunu koruma şeklindeki iddialarının, gerçekte kendi güvenlik hedeflerini gerçekleştirmek için bir bahane olduğu ileri sürülüyor. Toronto Üniversitesi’nden siyaset bilimci Cemal Mansur, Al Jazeera’ya verdiği mülakatta, İsrail’in güney Suriye’deki hükümet güçlerini çekilmesi için Dürzi savaşçılar ile hükümet birlikleri ve Bedevi kabileleri arasındaki çatışmaları bir “fırsat” olarak kullandığını ifade etti. Mansur, “Dürziler İsrail için sadece faydalı bir araç” diyerek, “Bu durum, İsrail’e bölgedeki hegemonyasını yeniden pekiştirme fırsatı sunuyor” dedi. Mansur, İsrail’in bu eylemlerinin, İsrail vatandaşı Dürzilerden Suriye hükümetine yönelik destek toplamış olmasının ise sadece bir “yan fayda” oluşturduğunu belirtti.

İSRAİL’İN SALDIRILARI

Diğer yandan, İsrail, Suriye hükümetinin güneyden çekilmesini sağlamak amacıyla daha önce hükümet birliklerinin mevzilerine ve Şam’daki hedeflere hava saldırıları düzenledi. İsrail, Suriye’nin güneyinde hükümet varlığını sürdürmesine izin vermeyeceğini vurgulamayı sürdürüyor.

FLAŞ FLAŞ FLAŞ

İzzet Yıldızhan’ın Soruşturma İfadesi Gün Yüzüne Çıktı

Kubilay Kaan Kundakçı cinayetinde tutuklanan İzzet Yıldızhan'ın ifadesinde, olay gecesi aldığı telefonla kavgadan haberdar olduğu belirtildi. Soruşturma devam ediyor.

Hibrit Araçlarla Ekonomik Ve Çevreci Sürüş Deneyimi

Otomotiv sektörü, artan çevre bilinci ve yakıt tasarrufu talepleriyle dönüşüm geçiriyor. Hibrit araçlar, performans ve verimlilik sunarak tercih sebebi haline geliyor.

Pentagon İhtiyaç Duyduğu Tugayı Orta Doğu’ya Gönderiyor

ABD ordusunun 82'nci Hava İndirme Tümeni'nin, İran'a yönelik operasyonlarda görev almak üzere Orta Doğu'ya gönderileceği iddia edildi.

İran Saldırı Sayısında Düşüş Ama Etkilerde Artış

İran, ABD ve İsrail'e yönelik misillemelerinde Körfez ülkelerinin artık hedef alınıp alınmayacağı tartışılıyor. Savaşın 25. gününde İran'ın stratejileri merak ediliyor.

Türkiye Kupası’nda Beşiktaş-Fenerbahçe Derbisi Tarih Değişikliği

Türkiye Futbol Federasyonu, Beşiktaş'ın Türkiye Kupası'nda yarı finale çıkması durumunda Fenerbahçe derbisinin tarihini değiştirdiğini duyurdu.