Nisan’da Altın ve Gümüş İthalatı Arttı!

NİSAN AYINDA ALTIN İTHALATI REKOR KIRDI

Altın ve gümüş piyasasında dikkat çeken bir hareketlilik yaşanıyor. Borsa İstanbul Kıymetli Madenler Piyasası verilerine göre, Nisan 2024 itibarıyla hem altın hem de gümüş ithalatı son 16 ayın en yüksek seviyesine ulaşmış durumda. Uzun bir süre bu kadar yüksek bir ithalat gözlemlenmemişti.

ALTIN İTHALATI YÜZDE 57,5 ARTTI

Nisan ayında Türkiye’nin altın ithalatı 15 bin 225 kilogram olarak kayıtlara geçti. Bu rakam, bir önceki aya göre yüzde 57,5, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 33,4 artış gösteriyor. Böylece Aralık 2023’ten sonra en yüksek ithalat değeri kaydedilmiş oldu. 2024 yılının ilk dört ayında toplam altın ithalatı 46 bin 169 kilograma ulaşıyor. İlk çeyreğe göre hız kazanan ithalat, kıymetli maden piyasasında artan talebin bir göstergesi oluyor.

GÜMÜŞ İTHALATI DA YÜKSELİŞTE

Gümüş tarafında da benzer bir artış gerçekleşti. Mart ayında 32 bin 432 kilogram olan gümüş ithalatı, Nisan’da 83 bin 138 kilograma yükselerek neredeyse iki buçuk katına çıktı. Bu seviye, gümüşteki son 16 ayın zirvesi olarak tarihe geçti. Geçmiş verilere bakıldığında, son yıllarda altın ve gümüş ithalatında dalgalı bir seyir gözlemleniyor. 2023 yılında 318 bin 978 kilogram altın ve 1 milyon 113 bin 618 kilogram gümüş ithal edilmişti. 2024 yılının ilk dört ayındaki artış, yılın da yüksek ithalat rakamlarıyla kapanabileceğine işaret ediyor. Türkiye’nin 1995-2024 yılları arasındaki altın ve gümüş ithalat verileri, 2023 yılının özellikle gümüş ithalatında zirve yılı olurken 2024’te yeniden bir yükseliş trendinin başlamış olduğu görülüyor.

FLAŞ FLAŞ FLAŞ

ASELSAN 410 Milyon Dolar İhracat Sözleşmesi İmzaladı

ASELSAN, NATO üyesi bir ülkeye 410 milyon dolarlık Elektronik Harp Sistemleri ihracatı için anlaşma yaptı.

İstanbul’da Yeni Konut Projeleri Satışa Sunuldu

Konut sektöründeki büyük projeler peş peşe tanıtım yaparken, Artaş Holding de özel kampanyalarla müşteri çekmeyi hedefliyor.

Forte Bilgi İletişim Tarımda Yapay Zeka İle İnovasyona İmza Atıyor

Adana'da yapay zeka ile desteklenen tarım teknikleriyle üretilen çilekler, kısa sürede yurt dışına açılarak, 7 ülkeye ihraç edilmeye başlandı.

Trump’tan Venezuela İle Gerginlikte Yeni Açıklamalar

ABD Başkanı Trump, Venezuela'daki askeri müdahale olasılığını gündeme getirerek, Nicolas Maduro'nun kendisini en iyi tanıdığını ifade etti.

Hakkari’de Kaçak Yaban Keçisi Avcısına Ağır Ceza

Hakkari'de koruma altındaki yaban keçisini avlayan bir kişiye 956 bin 619 lira ceza ve tazminat verildi. Doğa Koruma ekipleri olayı tespit etti.