Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gabon Cumhurbaşkanı Brice Clotaire Oligui Nguema ile ortak basın toplantısında açıklamalar yaptı. Erdoğan, “Avrupa’dan yükselen insani tepkileri çok kıymetli buluyoruz. Filistin Devleti’nin tanınmasına yönelik atılan her türlü adımı memnuniyetle karşılıyoruz. Macron’un telefonla arayarak aldığı cesur karardan dolayı kendisine tebriklerimi ilettim” şeklinde konuştu.
İŞBİRLİĞİ VE GELECEK SEÇİMLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan, dostluk ilişkilerini karşılıklı ziyaretlerle daha da güçlendirdiklerini belirtti. Gabon’un geçiş seçimlerinin ardından Cumhurbaşkanlığı seçimini başarıyla gerçekleştirdiğini ifade etti. Ayrıca, “Önümüzdeki ay yapılacak parlamento seçiminin de başarıyla geçmesini temenni ediyorum” dedi. Bugünkü görüşmelerde işbirliği potansiyelini değerlendirdiklerini ve imzalanan anlaşmalarla bu ilişkileri ileri taşımayı taahhüt ettiklerini söyledi. Özel sektörlerin Gabon’da görev almaya hazır olduğunu dile getiren Erdoğan, diğer alanlarda da tecrübelerini paylaşmaya istekli olduklarını belirtti.
AFRİKA’DA FETÖ MÜCADELESİ
Erdoğan, Gabon’un Afrika kıtasında FETÖ ile mücadelede en hızlı destek veren ülkelerin başında geldiğini vurguladı. Afrika’nın sorunlarına Afrikalı çözümler bulma ilkesine bağlı kalarak istikrar sağlama çabalarını sürdüklerini ifade etti. Ayrıca, 2002 yılında kıtada yalnızca 12 büyükelçilik bulundurduklarını, bugünse bu sayının 44’e yükseldiğini belirtti.
GAZZE KONUSUNDAKİ DUYARLILIK
Erdoğan, Gazze’deki soykırımı da görüştüklerini ve Afrikalı kardeşlerin Filistin halkıyla dayanışmasını hatırlattı. Önceliklerinin Gazze’ye insani yardımların ulaştırılması olduğunu söyleyerek, “İnsanlık cephesi olarak bu zulmün durdurulması için ne yapılması gerekiyorsa yapmakla mükellefiz. Masum çocukların açlıktan öldüğü, gıda yardımı almak için toplanan sivillerin bilerek kurşunlandığı bir vahşet tablosuna kimse sessiz kalamaz” dedi. Vicdanı olan herkesin bu zulüm karşısında sabır taşı çatlamak üzere olduğunu aktardı. Avrupa’dan gelen insani tepkilerin önemine vurgu yapan Erdoğan, “Filistin Devleti’nin tanınmasına yönelik atılan her türlü adımı memnuniyetle karşılıyoruz” ifadesini kullandı. Gazze konusunda benzer duygu ve düşüncelere sahip olduklarını belirterek, hükümet olarak siyasi polemik peşinde olmadıklarını, yalnızca Gazze’deki kardeşlerin yaralarına şifa olmayı hedeflediklerinin altını çizdi. Ayrıca, ülkedeki tüm siyasi aktörlerden benzer duyarlılık beklediğini de sözlerine ekledi.
then "Add to Home Screen"