SON 24 SAATTE YAŞANAN TRAJEDİ
İsrail’in kıtlık uyguladığı Gazze Şeridi’nde son 24 saat içinde 2’si çocuk olmak üzere 3 Filistinli açlıktan hayatını kaybetti. Böylece, açlık nedeniyle yaşamını yitirenlerin toplam sayısı 162’ye yükseldi. Gazze’deki Sağlık Bakanlığı Genel Müdürü Munir el-Burş, X hesabından yaptığı paylaşımda, açlıktan ölenler hakkında bilgi vererek “Gazze’de açlık sessizce can almaya devam ediyor. Ama biz asla susmayacağız.” ifadelerini kullandı. Burş, yaşanan bu durumun Gazze’deki açlıktan ölenlerin sayısının 92’si çocuk olmak üzere 162’ye ulaştığını kaydetti. Açlık nedeniyle ölen Filistinlilere dikkat çeken Burş, “Dünya hala izliyor, sınır kapıları kapalı, insani yardımların ulaştırılması yalan açıklamalarla engelleniyor.” şeklinde konuştu.
İNSANİ FELAKETİN GÖLGESİNDE
İsrail’in saldırıları ve insani yardımların kısıtlanmasıyla Gazze Şeridi, açlığın etkisi altında ciddi bir insani felaket yaşıyor. Su, ilaç, tıbbi gereçler ve hijyen malzemelerinin eksikliği, başta çocuklar olmak üzere birçok insanın ölümüne neden oluyor. Yerel ve uluslararası gözlemciler, İsrail’in “açlığı ve susuzluğu silah olarak” kullandığını ifade ediyor. Geniş çaplı saldırıyla sivil altyapıyı tahrip eden İsrail ordusu, Gazze’nin %88’ini hedef alarak, masum insanların yaşadığı bölgelere namlularını yöneltiyor.
Gazze Şeridi’ndeki nüfusun yaklaşık 2,3 milyon olduğu, İsrail’in saldırıları ve sürgün emirleri nedeniyle yerinden edilenlerin sayısının ise 2 milyona ulaştığı bildiriliyor. Birçok kişi, tekrar tekrar yerinden edilerek zor şartlar altında yaşamaya çalışıyor. Temel malzemelerden mahrum kalan Filistinliler, derme çatma çadırlarda veya aşırı kalabalık okullarda barınıyor. Hijyen malzemelerinin eksikliği nedeniyle bulaşıcı hastalıkların yayılma riski artıyor. Olumsuz koşulları daha da kötüleştiren İsrail ordusu, yerinden edilenlerin çadırlarını ve sivil alanları bombalayarak yaşam mücadelesi veren insanlara karşı acımasızlığını sürdürüyor. 7 Ekim 2023’ten bu yana düzenlenen saldırılarda en az 60 bin 332 Filistinli yaşamını yitirirken, 147 bin 643 kişi de yaralanıyor.
then "Add to Home Screen"