Sapanca Gölü’nde Su Seviyesi Düştü

KURAKLIK VE SU SEVİYESİ DÜŞÜŞÜ

Türkiye’de mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar nedeniyle yaz mevsiminde yeterli yağış düşmemesi, bilinçsiz sulama, kaçak su kullanımı ve diğer etkenler sonucunda su kaynaklarında kuraklık durumu yaşanıyor. Uzun süredir yeterince yağış almayan Sapanca Gölü’nde su seviyesi, artan su kullanımı ve yüksek sıcaklıktan kaynaklanan buharlaşmanın etkisiyle kritik seviye olan 29,90 metreyi aşarak 29,80 metreye düştü.

SUYUN ÇEKİLMESİYLA TARİHİ KALINTILAR ORTAYA ÇIKTI

Göl kıyısındaki suyun çekilmesi, tarihi kalıntıların gün yüzüne çıkmasına neden oldu ve karaya oturan sandallar gözlemlendi. Kullanımda azalma sağlanmadığı takdirde, daha ciddi sorunlar ortaya çıkabiliyor.

EYLEM PLANI HAZIRLANIYOR

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ), su miktarı “kritik” seviyenin altına inen göl için acil eylem planı uygulamaya koyuyor. Eğer göl seviyesi 29,70 metreye düşerse, şehrin geleceğini korumak amacıyla endüstriyel alanlarda su kesintileri yapılacak, park ve bahçe sulamaları durdurulacak. Ayrıca, tarımsal faaliyetlerde içme suyu kullanımını engellemek üzere denetimler artırılacak. Turistik tesislere ait süs havuzlarına su verilmemesi ve yüksek su tüketimi olan konut ile ticari aboneliklerin takibi gibi tedbirler de alınacak. Bu önlemler ile Sapanca Gölü’nün su seviyesindeki azalma hızı azaltılmaya çalışılacak.

SU TASARRUFU ÇAĞRISI

Yetkililer, son 5 yılın ortalamasıyla su seviyesi kaybının 149 santime ulaştığını ve gölün kıyıdan yaklaşık 20 metre çekildiğini belirtiyor. Kuruyan dere yatakları ve kaybolan binlerce metreküp su nedeniyle suyun tasarruflu kullanılmasına çağrı yapılıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı, ayrıca Sapanca, Eber, Akşehir, Bafa, Beyşehir, Burdur, İznik ve Seyfe göllerindeki kuraklık riski için de bir “acil eylem planı” hazırlayacak.

FLAŞ FLAŞ FLAŞ

ABD Askerlerine Suriye’de Yapılan Saldırıda Üç Kişi Hayatını Kaybetti

Suriye'de DEAŞ militanının saldırısında 2 ABD askeri ve 1 sivil hayatını kaybetti. Başkan Trump, saldırıya sert yanıt verileceğini duyurdu.

TBMM’de Enerji Bütçesi Görüşmeleri Başladı

Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar, Diyarbakır'da yatay sondajla önemli kaya petrolü rezervi keşfettiklerini ve bu yöntemin bölgede yeni üretim fırsatları sunacağını belirtti.

Rıdvan Dilmen Açıklama Yaptı Galatasaray’ın Başarısında

Rıdvan Dilmen, Galatasaray'ın Antalyaspor'u 4-1 yendiği maçı analiz ederken Icardi hakkında önemli yorumlarda bulundu.

Salah Geri Dönüş Yaptı ve Rekor Kırdı

Liverpool, Premier Lig’in 16. haftasında Brighton'ı 2-0 mağlup etti. Mohamed Salah, yedekten geldiği maçta ikinci golün asistini yaptı. Ferdi Kadıoğlu ise 90 dakika sahada kaldı.

Galatasaray Antalya’da Fırtınayı Esti

Galatasaray, Süper Lig'in 16. haftasında Antalyaspor'u 4-1 yenerek puanını 39'a yükseltti ve liderliğini sürdürdü.