OLAYLA İLGİLİ AÇIKLAMALAR YAPILDI
Milli Savunma Bakanlığı (MSB), 6 Temmuz 2025 tarihinde Pençe-Kilit Harekatı bölgesinde gazdan etkilenerek 12 askerimizin şehit olduğu olayla ilgili yürütülen idari tahkikatın sonuçlarını paylaştı. Açıklamada, olayın “istisnai, öngörülemez ve olağan dışı” bir şekilde geliştiği ifade edildi. MSB’ye göre, olayın yaşandığı 852 rakımlı tepedeki mağara, Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından girilen 3 bin 765’inci mağara oldu ve daha önce benzer bir vaka yaşanmadı.
ÖNCEKİ KONTROLLERDE OLUMSUZ EMARE YOKTU
Arama-tarama faaliyetleri öncesinde keşif köpeğiyle yapılan kontrollerde olumsuz bir emareye rastlanmadığı için gaz ölçümüne ihtiyaç duyulmadığı belirtildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “6 Temmuz 2025 tarihinde, Pençe-Kilit Harekatı bölgesindeki 852 rakımlı tepedeki mağarada yapılan arama/tarama faaliyetinde 12 kahraman silah arkadaşımız şehit oldu. Olayın yaşandığı günden önce, Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından toplamda 3 bin 764 mağaranın incelemesi gerçekleştirildi ve önceden böyle bir olay meydana gelmedi.”
KURTARMA FAALİYETLERİ USULÜNE UYGUN YAPILDI
Kurtarma faaliyetinin, birlik personeli, KBRN Timi, UMKE, AFAD ve TTK unsurları ile birlikte usulüne uygun olarak icra edildiği aktarıldı. Mağara girişinde hazır bulundurulan oksijen tüpleri ve maskelerinin personelin tahliye ve tedavisinde kullanıldığı kaydedildi. Olaydan etkilenen personele, olay yerinde bulunan 5 doktor ve sağlık ekibi ile hızlıca müdahale edildiği ve hastaneye sevklerinin sağlandığı bildirildi.
RAPOR BAŞSAVCILIĞA GÖNDERİLDİ
Sonuç olarak, yaşanan olay “istisnai, öngörülemez ve olağan dışı” bir durum olarak değerlendirildi. Olay sonucunda gerekli tedbirler alındı ve idari tahkikat raporu, Cumhuriyet Başsavcılığına iletildi. MSB, şehit olan kahraman askerlerimize bir kez daha Allah’tan rahmet; onların ailelerine, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ve millete başsağlığı ve sabır diledi.
then "Add to Home Screen"