Orta Doğu’nun en tarihi medeniyetlerinden biri olan İran, güncel olarak büyük bir kuraklık ve su sıkıntısı sorunu ile karşı karşıya. Özellikle başkent Tahran’da halk, yağmur yağması için dua ederken, barajlardaki su seviyesi giderek düşüyor.
BAŞKENTİN TAHLİYESİ GÜNDEMDE
İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, eğer aralık ayına kadar yağmur yağmazsa, suyun karneye bağlanabileceğini ve başkentin tahliye edilmesinin gerekeceğini dile getirdi. Ancak birçok uzman, Cumhurbaşkanı’nın bu önerisinin pratikte uygulanabilir olduğuna inanmıyor.
YAĞIŞSIZ BİR DÖNEM YAŞANIYOR
Kriz yalnızca başkent ile sınırlı değil. Yaklaşık 20 farklı ilde, eylül ayının sonundan itibaren yağış mevsimi başlamış olmasına rağmen bir damla bile yağmur düşmediği bildirildi.
UZAYDAN GÖZLEMLENİYOR
Kurumakta olan barajlardaki değişimlerin uzaydan kolay bir şekilde gözlemlenebilir hale gelmesi de basında gündem olmaya devam ediyor. Eski İran Çevre Bakanlığı müsteşarı ve Birleşmiş Milletler Üniversitesi Su, Çevre ve Sağlık Enstitüsü Müdürü Kaveh Madani, ülkedeki kuraklığın kısa bir dönem krizine işaret etmediğini, aksine kalıcı zararlara yol açabilecek uzun vadeli bir felaket olduğunu savundu.
then "Add to Home Screen"