Fransa’da kritik zirve… Dışişleri Bakanı Fidan, Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un ev sahipliği yapacağı, 6 Ocak tarihinde Paris’te gerçekleştirilecek Ukrayna konulu Gönüllüler Koalisyonu Liderler Zirvesi’nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı temsil edecek.
GÜNDEMDE BARIŞ PLANININ SON HALİ VAR
Dışişleri Bakanlığı’nın sağladığı bilgilere göre, zirvede Ukrayna’da kalıcı barışın sağlanmasına yönelik yürütülen müzakereler ve barış planı taslaklarının son durumu ele alınacak. Bunun yanı sıra, Gönüllüler Koalisyonu’nun Ukrayna’ya yönelik güvenlik garantilerinde üstlenebileceği potansiyel rollerin tartışılması bekleniyor.
İSTANBUL MÜZAKERELERİNE VURGU YAPILACAK
Bakan Fidan, zirve sırasında gerçekleştireceği görüşmelerde, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın belirlediği vizyon çerçevesinde Türkiye’nin Rusya-Ukrayna çatışmasında sonuç odaklı diplomatik çabalarla barışçıl bir çözümü destekleme kararlılığını sürdüreceğini ifade edecek. Fidan’ın, İstanbul’da geçen yıl gerçekleştirilen ve taraflar arasında üç tur süren müzakerelere ev sahipliği yaptıklarını hatırlatması bekleniyor; bu görüşmelerin özellikle esir takası ve insani konularda somut sonuçlar doğurduğu vurgulanacak.
TÜRKİYE’DEN BARIŞ İÇİN EV SAHİPLİĞİ VURGUSU
Kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Türkiye’nin ilerleyen dönemlerde taraflar arasında yapılacak doğrudan görüşmelere ev sahipliği yapmaya hazırlanacağı tekrar dile getirilecek. Bakan Fidan, Türkiye’nin Karadeniz’de istikrarın sağlanmasını stratejik bir öncelik olarak gördüğünü ve bu konudaki tutumunu tüm taraflara hatırlatacağını belirtecek.