Bugün ABD Başkanı Barack Obama ile Washington'da bir araya gelecek olan İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun, Obama'dan önümüzdeki 10 yıl için geçerli olmak üzere 50 milyar dolarlık askeri yardım talep edeceği öne sürüldü.
İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, bugün ABD Başkanı Barack Obama ile görüşecek. İki lider, İran ile Batılı devletler arasında imzalanan nükleer anlaşmadan sonra ilk kez bir araya gelmiş olacak.
Rus Sputnik ajansı, Netanyahu'nun Obama'dan önümüzdeki 10 yıl için toplam 50 milyar dolar tutarında askeri yardım isteyeceğini öne sürdü. Mevcut anlaşmaya göre, ABD İsrail'e yılda 3 milyar dolar yardımda bulunuyor.
İsrail Devlet Radyosu'nda yer alan habere göre, Netanyahu, başta İran nükleer anlaşması, bu ülkenin nükleer tesislerinin denetlenmesi ve Filistin tarafıyla yaşanan siyasi sorunlar olmak üzere birçok konuyu görüşmek üzere ABD Başkanı Barack Obama ile bir araya gelecek.
Filistinlilere yönelik "güven artırıcı jestler"
Öte yandan İsrail'de yayımlanan Haaretz gazetesi ziyaretle ilgili bugünkü haberinde, Netanyahu'nun Milli Güvenlik Danışmanı Joseph Cohen'in "Netanyahu, Obama'yla görüşmesinde Filistinlilere yönelik güven arttırıcı bazı jestler açıklayacak" ifadelerine yer verdi.
Netanyahu'nun söz konusu ziyareti, İran ile BM Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesi ve Almanya (5+1 ülkeleri) arasında imzalanan nükleer program üzerindeki anlaşmadan sonra bir ilk olma özelliği taşıyor.
Müzakerelerde 14 Temmuz'da anlaşmaya varılmış, BM Güvenlik Konseyi de anlaşmayı onaylayan ve İran'a yönelik BM yaptırımlarının kademeli olarak kaldırılmasını düzenleyen karar tasarısını oy birliğiyle kabul etmişti. Anlaşmaya karşı çıkan Tel Aviv yönetimi, bunun "Tahran'a nükleer bomba edinme imkanı sunacağını" savunuyor.
then "Add to Home Screen"