AB’den Yunanistan’a en ufak yeşil ışık yok

Referandumdan çıkan ‘Hayır’ yanıtıyla elini güçlendireceğini uman Yunanistan’a Almanya başta olmak üzere Avrupa’dan dün pek de olumlu sinyaller gelmedi. Brüksel bugün Yunanistan’dan yeni önerileri beklerken Almanya’dan gelen ilk sert sinyaller ise Atina’nın işinin çok zor olacağının kanıtı niteliğinde.

YUNANİSTAN Başbakanı Aleksis Çipras’ın referandumdan çıkan ‘hayır’ yanıtının ülkenin elini güçlendireceği yönündeki tezi sonucunun üzerinden 48 saat geçmeden çökme sinyalleri veriyor. Almanya referandum öncesi sert tavrından bir santimetre bile geri adım atmadığını net ortaya koyarken AB’deki genel kanı diğer 18 Euro Bölgesi’ni ikna etmek durumunda olanın Yunanistan olduğu yönünde. Maliye Bakanı Yanis Varufakis’in istifası memnuniyetle karşılansa da Atina’nın talep ettiği yapılandırma ve ‘saç tıraşı’ konularında yeşil ışık yakılacağına dair en küçük bir olumlu sinyal bile gelmiyor. Yunan halkının seçimine saygı göstermekle birlikte ‘hayır’ cevabını Pirus Zaferi olarak gören Brüksel, tavır değiştirmemesi halinde Çipras açısından çok zor şartlarda geçmesi beklenen yeni müzakerelere başlanabilmesi için yeni önerileri bekliyor. 

BORÇLARDA KESİNTİ OLMAZ
Brüksel yeni önerileri beklerken Almanya’dan gelen ilk sinyaller ise Atina’nın işinin çok zor olacağının kanıtı niteliğinde. Sabah saatlerinde Almanya Maliye Bakanlığı Sözcüsü Martin Jaeger, borçlarda kesintiye gidilmesinin söz konusu olmadığının altını çizerken Paris’te Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile bir araya gelen Almanya Başbakanı Angela Merkel, Yunan halkının kararına saygı duyduklarını belirtmekle birlikte yeni bir yardım programını görüşmek için gerekli şartların oluşmadığını söyledi. Yunanistan’dan acilen yeni öneriler beklediklerini ifade eden Merkel, “Şimdiye kadar birçok kez dayanışma gösterdik. Yaptığımız son öneri cömertti. Her ülke sorumluluğunu üstlenmeli” dedi. Hollande da görüşmelere kapının açık olduğu mesajını yineleyerek, “Çipras hükümeti şimdi Euro Bölgesi’nde kalma isteğini kanıtlayacak inanılır ve ciddi önerilerle gelmeli” dedi. Hollande, hem Yunanistan hem de Avrupa için acil bir durumun söz konusu olduğunun altını çizdi.

ECB, ATİNA’YI DUYMADI
Yunanistan ile ilgili süreçte gözlerin çevrildiği ana kurumlardan olan Avrupa merkez bankası (ECB), Atina’dan gelen çağrılara ragmen Yunan bankalarına yönelik devrede tuttuğu Acil Likidite Desteği’nin (ELA) seviyesinde değişikliğe gitmedi. ECB kredi sağlanmasının yeterli teminat halinde mümkün olduğunu ancak bunun Yunanistan’daki mali durumun kötüleşmesi nedeniyle zayıfladığını belirtti.

Merkel’e ne oldu?
Merkel’in dün Berlin’deki Başbakanlık konutuna girerken çekilen ve yorgun, uykusuz, bakımsız görünen fotoğrafları Yunan haber sitelerinde “Çipras’ın zaferi yüzünden sabaha kadar uyuyamadı” yorumlarıyla yayınlandı.     

IMF: YARDIM EDERİZ
IMF Başkanı Lagarde Yunanistan’daki referandum sonucuyla ilgili olarak, “ IMF dünkü referandumdan önemli notlar çıkardı. Durumu yakından izliyoruz. Talep edildiği takdirde yardım ederiz” diye konuştu.

HÜRRİYET

FLAŞ FLAŞ FLAŞ

Fenerbahçe’de Milan Skriniar İçin Olumsuz Gelişmeler

Fenerbahçe'de sakatlığı tekerrür eden Milan Skriniar, Başakşehir karşısında forma giyemeyecek. Slovak futbolcunun sezon boyunca oynayıp oynayamayacağı ise belirsizliğini sürdürüyor.

Real Madrid’de Mourinho Krizi Derinleşiyor

Real Madrid, yeni teknik direktör arayışında Jose Mourinho'nun ismini düşündü ancak futbolcuların tepkisi, yönetimde gerginliğe yol açtı.

Uğurcan Çakır Avrupa’da İkinci Kurtarış Yüzdesiyle Parlıyor

Galatasaray'ın kalecisi Uğurcan Çakır, yüzde 79 kurtarış oranıyla Avrupa'nın en iyi kalecileri arasında ikinci sıradaki yerini aldı ve dikkatleri üzerine topladı.

Beşiktaş, Gaziantep FK’yı Deplasmanda Mağlup Etti

Beşiktaş, Süper Lig'deki 32. hafta karşılaşmasında Gaziantep FK'yı 2-0 yenerek önemli bir galibiyet elde etti. İlk yarıda Djalo ve Asllani'nin golleriyle kazandı.

İstanbul’da Basın Mensupları İçin 1 Mayıs Güzergahları Belirlendi

İstanbul'un çeşitli ilçelerinde, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü etkinlikleri için basın mensuplarının ulaşımını kolaylaştıracak özel geçiş yolları oluşturuldu.