ABD, Balkanlara Kaçak Göçmen Transferi Yapıyor

BALKAN ÜLKELERİNE SÜREÇTE BASKI YAPILIYOR

ABD Başkanı Donald Trump’ın yönetimi, Sırbistan başta olmak üzere bazı Balkan ülkelerine, ABD’den sınır dışı edilen göçmenleri kabul etmeleri yönünde baskı yapıyor. Bloomberg News’ün bilgi sahibi kaynaklara dayandırdığı haberine göre, bu talep, Trump yönetiminin daha geniş kapsamlı bir stratejisinin parçası. Washington yönetimi, ülkeden sınır dışı edilecek göçmenleri kabul etmeye istekli yabancı hükümetler arıyor. Bu kapsamda Balkan ülkeleriyle yürütülen temaslar son haftalarda yoğunlaşıyor.

RESMİ AÇIKLAMA YETİŞMİYOR

Reuters’ın sorularına yanıt vermeyen Beyaz Saray ve ABD Dışişleri Bakanlığı, Sırbistan Dışişleri Bakanlığı da henüz resmi bir açıklamada bulunmadı. Geçtiğimiz ay, ABD Yüksek Mahkemesi, Trump yönetiminin yüz binlerce Venezuelalı, Kübalı, Haitili ve Nikaragualı göçmenin geçici yasal statüsünü iptal etmesine olanak tanıyan kararı onaylamıştı. Bu karar, Trump’ın sınır dışı politikalarını hızlandırmasına imkan sağlarken, yönetim bu kişilerin gönderileceği ülkeleri belirlemek için alternatif yollar arıyor.

GÖÇMENLER İÇİN YENİ HEDEFLER BELİRLENİYOR

Bloomberg’in haberine göre, mahkeme kararının ardından Trump yönetimi, sınır dışı edilecek göçmenlerin yerleştirilebileceği ülkeler için çeşitli diplomatik girişimlerde bulunuyor. Balkan ülkeleri, bu durumda öncelikli hedefler arasında yer alıyor. Düşünülen ülkelerin başında Sırbistan ve Moldova’nın olduğu ifade ediliyor.

KAAÇAK GÖÇMENLİK KRİZİ ABD’Yİ ETKİLİYOR

Özellikle pandemi sonrası dünya genelinden çok sayıda insan, Meksika üzerinden ABD’ye geçmeye başladı. Bir dönem kaçak göçlerin aylık sayısı 200 bini geçti. Elon Musk, eski ABD Başkanı Joe Biden ve ekibinin kaçak göçmenlere oy kullandırtmak için geçişlere göz yumduğunu belirtti. Kaçak göçle mücadelenin en yoğun olduğu dönemde Texas valisi devreye girdi ve Başkan Biden’a defalarca rest çekti. Texas, kaçak göçün en fazla görüldüğü eyaletlerden biri olduğu için bölgeye ordu çağrıldı, hatta Elon Musk olaylara dikkat çekmek için geçiş güzergahındaydı. Yeni yönetimle birlikte göç yollarındaki kontroller daha da sıkılaştırıldı.

ABD Başkanı Donald Trump sık sık yaptığı açıklamalarda kaçak giren herkesin geri gönderileceğini öne sürdü. ABD yönetimi şimdiye kadar birçok göçmeni deport etti, ancak bu göçmenlerin büyük çoğunluğunun çete ve kartel üyesi olan ağır suçlarla bağlantılı Güney Amerikalılardan oluştuğu belirtildi. Kaçak göç için kullanılan en kritik rotalardan biri Meksika’daki Tijuana. Geçmişte bölgede yer altı tünellerinin bile kullanıldığı kanıtlandı.

ÖNEMLİ

Bakan Şimşek: Hürmüz Boğazı Senaryolarını İnceliyoruz

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İran Meclisi'nin Hürmüz Boğazı'nı kapatma yetkisini devretmesiyle yükselen petrol fiyatları hakkında dikkatli olunması gerektiğini belirtti.

Aym’den Memurları Kapsayan Kritik Karar!

Anayasa Mahkemesi, aday memurların görevden alınmasında kullanılan belirsiz ifadeyi iptal ederek, Devlet Memurları Kanunu’ndaki kuralın Anayasa’ya aykırı olduğuna karar verdi.

Daha Fazlası!