ALMANYA’DA GÖÇMEN ÖĞRENCİLERE SINIRLAMA GETİRİLEBİLİR
Almanya, dil bilmeyen göçmen öğrenciler için sınırlama getirmeyi düşünebilir. Eğitim Bakanı Karin Prien, Almanca bilmeden eğitim sistemine katılan çocuk sayısının giderek arttığına dikkat çekiyor. Prien, göçmen kökenli öğrenciler için okullarda bir kota uygulanması olasılığını gündeme getirdi ve “Önemli olan çocukların okula başladıklarında Almanca bilmeleridir” sözüyle bu konunun altını çizdi. Eğitim bakanının duyuruları, iktidar koalisyonunda bile farklı tepkilere yol açtı. Alman WELT televizyonuna verdiği röportajda, kota fikrini okullar için “olası bir model” olarak tanımlayan Prien, Danimarka’da uygulanan sisteme atıfta bulundu. Prien, “İster yüzde 30 ister yüzde 40 olsun, diğer ülkelerin deneyimlerine bakmanın her zaman mantıklı olduğunu düşünüyorum” diyerek bu konudaki görüşlerini açıkladı.
DİL TESTİ ZORUNLULUĞU ÖNERİLİYOR
Bakan Prien, Almanya’da göçmen kökenli olmayan ailelerde dahi dil ve gelişim sorunlarının mevcut olduğunu ifade etti ve bunun ebeveynlerin davranışlarındaki değişikliklerden kaynaklandığını belirtti. BILD’e verdiği başka bir mülakatta ise çocukların artık sahip olmadığı temel becerilere, örneğin ayakkabı bağcığı bağlama, bisiklete binme gibi konulara değindi. Koalisyon, 4 yaşındaki çocuklar için ülke genelinde zorunlu bir dil ve gelişim testinin uygulanmasını destekliyor.
ELEŞTİREL GÖRÜŞLER
Bu konudaki ilk tepki hükümetin uyum konularından sorumlu komiseri Natalie Pavlik’ten geldi. Pavlik, bir kota getirilmesi ihtimalini kesin bir dille reddederek, “Almanya’nın sınıflarda bir kotaya ihtiyacı yok” dedi. Eğitim sistemindeki dengesizliğin bu şekilde çözülemeyeceğini savunan Pavlik, her çocuğun Almanca konuşabilmesi gerektiğini de vurguladı. Sosyal Demokrat Parti’nin eğitim sözcüsü Jasmine Hostert, bakanın açıklamalarına sert bir tepki göstererek “Kota ya da benzeri modellerin getirilmesini kategorik olarak reddediyorum. İyi eğitim ve kapsayıcılık hedefe yönelik destekle sağlanır, dışlamalarla değil” dedi ve anaokullarının güçlendirilmesi gerektiğine dikkat çekti.
UYGULAMA SORUNLARI
Alman Öğretmenler Birliği Başkanı Stefan Duhl, bakanın önerisini “mantıklı ve ideal bir fikir” olarak değerlendirse de uygulanması durumunda ortaya çıkabilecek sorunlara dikkat çekti. Duhl, “Bir sınıfta ana dili Almanca olmayan ya da çok az Almanca bilen çocukların sayısı yüzde 90’a ulaşırsa, modele dayalı öğrenme eksik kalır ve çocukların sınıf dışında Almanca kullanmaları zorlaşır. Okul bahçesinde hâlâ anadillerini konuşuyorlar” şeklinde görüş bildirdi.