Altın Yatırımı Geçtiğimiz Yıl %64,2 Getiri Sağladı

Altının ons fiyatı, geçtiğimiz yıl yatırımcılarına yüzde 64,2 oranında kazanç sağlayarak 1979’dan bu yana görülen en yüksek yıllık artışı gerçekleştirdi. 2025 yılı, altının rekor fiyatlar ile yükseliş gösterdiği bir dönem olarak kaydedildi. ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz indirimlerine yönelik adımları ve geçen sene gerçekleştirilen toplam 75 baz puanlık faiz indirimleri, büyük merkez bankalarının gerçekleştirdiği altın alımları ve küresel jeopolitik gelişmeler, altın fiyatlarının artmasında belirleyici faktörler oldu. Fed’in bu yıl iki kez faiz indirimine gitmesi beklenirken, ABD Başkanı Donald Trump’ın faiz indirimini savunması altına olan talebin artmasına katkıda bulundu.

ALTIN EMİTYA PİYASASINDA GÜVENLİ LİMAN

Altın, emtia piyasasında “güvenli liman” olma özelliği ile dikkat çekiyor ve jeopolitik risklerin devam etmesi bu durumu destekliyor. Rusya ile Ukrayna arasındaki gerilimin sürmesi ve ABD ile Venezuela arasındaki artan gerginlik, son zamanlarda altın fiyatlarının dalgalanmasında etkili faktörler arasında yer alıyor. ABD Başkanı Donald Trump’ın politikalarının ülke ekonomisi üzerindeki olası olumsuz etkileri de yatırımcıların altına yönelmesine neden oldu. Ayrıca, merkez bankalarının altın alımına devam etmesi, fiyatların artışında önemli bir rol üstlendi. Hindistan’daki emeklilik düzenleyici kurumuna bağlı fonların, onaylı altın ve gümüş ETF’lerine yatırım yapabilmesi, bu metallerin talebini artıran etkenler arasında yer aldı. Yıla 2 bin 623 dolardan başlayan altın ons fiyatı, beraberindeki gelişmelerle birlikte alış ağırlıklı bir seyrin içine girdi. Aylık bazda değerlendirildiğinde, ons altın ocakta yüzde 6,67, şubat ayında yüzde 2,17, martta yüzde 9,26, nisanda yüzde 5,26 ve mayısta yüzde 0,03 oranında artış gösterdi. Temmuz ayı ise yüzde 0,39’luk değer kaybı ile tek gerileme gösterdiği ay oldu. Takip eden aylarda da yukarı yönlü hareket eden ons altın, ağustosta yüzde 4,8, eylülde yüzde 11,9, ekimde yüzde 3,7, kasımda yüzde 5,4 ve aralıkta yüzde 2,1’lik kazanç sağladı. Aralık ayında 4 bin 549,94 dolara ulaşarak rekor kıran altın, yılı 4 bin 313 dolardan tamamladı.

ALTININ YÜKSELİŞİ DEVAM EDECEK

Finansal hizmetler şirketinden Kıdemli Finansal Piyasalar Analisti Kyle Rodda, yaptığı açıklamada “Altındaki yükselişteki etkili faktörler arasında ABD faiz indirim beklentileri, jeopolitik riskler, Fed’in bağımsızlığına yönelik tehditler, küresel mali koşullar ve ABD’nin ticaret politikası karşımıza çıkıyor.” dedi. Bu durumların bazıları yapısal nitelikte olduğunu belirten Rodda, merkez bankalarının rezervlerini dolar varlıklarından uzaklaştırarak çeşitlendirmeyi hedefleyerek altın alımı yaptığını aktardı. Altındaki fiyat artışının, uygulanan politikalarla bağlantılı olduğunu vurgulayan Rodda, “Yatırımcılar, enflasyon hedeflerin üzerinde seyrederken ve genişlemeci maliye politikalarının uygulandığı bir süreçte, yaklaşan Fed faiz indirimlerine tepki gösteriyor.” dedi. Kısa vadede altın fiyatlarının izlenmesi gereken politika değişikliklerine bağlı olduğunu söyleyen Rodda, mevcut teknik göstergelerin piyasanın aşırı alım bölgesinde olduğunu işaret ettiğini, ancak altın için temel göstergelerin hala yükseliş yönlü seyrettiğini ifade etti.

MERKEZ BANKALARI ALTIN ALICISI

Avustralya merkezli bir piyasa analisti de “Merkez bankaları, dolardan uzaklaşarak yatırım çeşitliliği amacıyla altın almaya devam ediyor.” açıklamasında bulundu. Aynı zamanda traderların, para birimlerinin değer kaybetmesi endişesine karşılık altını koruma aracı olarak gördüklerini belirten analist, altının yatırımcılar tarafından değer saklama aracı olarak değerlendirildiğini kaydetti. Analist, “Fed’in 2026’da faiz oranlarını düşürmesi beklenirken, altının da değer kazanması söz konusu. Dolayısıyla, Fed’in faiz indirimine devam edeceğine yönelik beklentiler ve artan jeopolitik riskler nedeniyle altın, yatırımcılar için cazip bir varlık olarak görünmektedir.” şeklinde konuştu.

FLAŞ FLAŞ FLAŞ

Vondel Kilisesi Yangını: Havai Fişekler Faciaya Yol Açtı

Amsterdam'daki 154 yıllık Vondel Kilisesi, yılbaşı gecesi havai fişekler nedeniyle yangın çıktı. Bu olayda iki kişinin hayatını kaybettiği belirtildi.

Chelsea’de Teknik Direktör Enzo Maresca İle Yollar Ayrıldı

Chelsea'de teknik direktör Enzo Maresca'nın görevine son verildi; kulüp yönetimi, yeni bir liderlik arayışında.

Meteorolojiden Ocak Ayı Hava Tahminleri Açıklandı

Yurt genelinde Ocak ayında sıcaklıkların mevsim normallerine yakın olması, iç ve doğu bölgelerde kar yağışlarının görüleceği öngörülüyor.

Kars’ta Kar Yağışı Nedeniyle 130 Köy Yolu Kapandı

Kar yağışıyla şehir beyaza büründü, 130 köy yolu kapandı. Esnaf, iş yerindeki karları temizlerken geleneksel aşık oyunlarıyla eğlenceli anlar yaşadı.

Euro 2026 İtibarıyla 27 Yaşına Giriyor

Euro, 1999 yılında dijital bir para birimi olarak ortaya çıktı ve 2002'de fiziksel olarak kullanılmaya başlanarak Avrupa ekonomisinin temel taşlarından biri haline geldi.