Türkiye, 6 Temmuz 2025 sabahına Pençe-Kilit Harekat bölgesinden gelen acı haberle uyandı. Milli Savunma Bakanlığı’nın açıklamasına göre, Irak’ın kuzeyinde yer alan 852 rakımlı tepedeki Hastane Mağarası’nda yürütülen arama-tarama faaliyeti sırasında 19 asker metan gazına maruz kaldı, 12 kahraman Mehmetçik şehit oldu. Bakanlık, 7 Temmuz 2025 tarihli açıklamasında, “6 Temmuz 2025 tarihinde, Pençe-Kilit Harekâtı bölgesinde 852 Rakımlı Tepe’de bölücü terör örgütü mensupları tarafından kullanılan bir mağarada icra edilen arama tarama faaliyetinde, metan gazından etkilenen dört kahraman silah arkadaşımız daha şehit olmuş, şehit olan personel sayısı on ikiye yükselmiştir. Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler, TSK komuta kademesi ile birlikte inceleme, denetlemelerde bulunmak ve şehitlerimizin uğurlama törenlerine katılmak üzere bölgeye gitmiştir. Bizleri derin bir acı ve üzüntüye boğan bu olayda hayatını kaybeden aziz şehitlerimize Allah’tan rahmet, kederli ailelerine, Türk Silahlı Kuvvetleri ile asil milletimize başsağlığı ve sabır, etkilenenlere de acil şifalar dileriz” ifadelerini kullandı.
ŞEHİT ÜSTEĞMEN’İN NAAŞI ARANIYORDU
Terör ve Güvenlik Uzmanı Abdullah Ağar, konuyla ilgili iddialarda ve tahminlerde bulundu. Ağar, metan gazının nasıl oluştuğunu ve yaşananları şöyle anlattı. Olay, 28 Mayıs 2022’de şehit olan Piyade Üsteğmen Nuri Melih Bozkurt’un naaşını bulmak amacıyla yürütülen özel operasyon sırasında yaşandı. İstihbarat üzerine, naaşın teröristlerce mühürlenmiş Hastane Mağarası’nda olabileceği değerlendirildi. Daha önce terör örgütü tarafından hastane olarak kullanılmış olan bu mağara, içeriden ve dışarıdan patlatılarak girişlerinin kapanması sağlandı. İçeride yıllarca yetecek kadar gıda, su, yakıt, ilaç, silah ve mühimmat bulunduğu tespit edildi.
Ağar, metan gazının oluşum sürecini anlatarak, “Başımız sağ olsun tekrar. Zap doğusu Avaşin-852 rakımlı tepedeki Hastane Mağarasında şehitlerimizi nasıl verdik? Pek çok spekülasyon, muhakeme hatası ve komplo yaklaşımı var. Anladığım kadarıyla olay şöyle gelişti. Şehit Üsteğmenimizin kayıp naaşı, şehit olduğundan beri aranıyordu. Naaşın o meşhur Hastane Mağarasında gizlendiği/gömüldüğüne dair bir duyum/istihbarat alındı” dedi.
METAN GAZI KAPALI ALANDA TEHLİKELİ
Gelişen olaylarla ilgili açıklamalarına devam eden Ağar, “Teröristler bir mağaraya yıllık gıda, su, akaryakıt, ilaç, barınma, ısınma malzemesi, silah ve mühimmat stokluyor. Şehit düşen istihbarat üsteğmenimiz başta, görevli müfreze mağarayı açarak, mağaranın derinliklerinde çalışmaya başlıyor. Metan sinsi, renksiz, kokusuz, emaresiz. Kapalı alanlarda biriken metan gazı ciddi tehlike arz ediyor. Oksijenin azalması hipoksiye yol açabiliyor. Metan’ın belirtileri; baş dönmesi, sersemleşme, bilinç kaybı, nefes darlığı ve boğulmadır. Kavrayabildiğim kadarıyla büyük olasılıkla mağaranın içinde bu tür belirtiler yaşandı” ifadelerini kullandı.
Ağar, metan gazının zehirleyici bir gas olmadığını, yüksek konsantrasyonda oksijenin yerini alarak boğulmaya neden olduğunu vurgulayarak, “Patlama verisi yok. Yani bu olasılık ortadan kalkıyor. Bugünkü televizyon haberleri metan zehirlenmesi konusunda yapılan yorumlar ise yanlıştı. Metan boğucu bir gazdır” değerlendirmesinde bulundu. Son olarak, “Tekrar başımız sağ, Mehmetçiklerimiz ruhları şad, mekanları cennet olsun” dedi.
then "Add to Home Screen"