Ateşkes Anlaşması İçin Diplomatik Temaslar Devam Ediyor

İsrail’in ihlalleri karşısında Gazze Şeridi’nde süregelen ateşkesin ikinci aşaması için yürütülen diplomatik çalışmalar devam ediyor. ABD, Türkiye, Katar ve Mısır, bu kapsamda Gazze Şeridi’ndeki ateşkes anlaşmasının ikinci etabını görüşmek üzere ABD’nin Florida eyaletinde bulunan Miami’de bir araya gelecek. Toplantıya, ABD Başkanı’nın Orta Doğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Thani katılım gösterecek. Mısır’ın toplantıya katılacak isimleri ise henüz netlik kazanmadı.

GAZZE’DE SİVİL YÖNETİM İHTİYACI

Al Thani, Gazze’de sivil bir yönetim oluşturmanın “acil bir ihtiyaç” olduğunu vurgulayarak, bölgeye gönderilmesi öngörülen Uluslararası İstikrar Gücü’nün tarafsız bir konumda olması gerektiğini ifade etti. Al Thani, İsrail’in ateşkesi sık sık ihlal ettiğini belirterek, bu durumun anlaşmayı tehdit edebileceğine ve arabulucuları “utanç verici bir duruma” düşürebileceğine dikkat çekti. Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, bu toplantının yanı sıra diğer bölgesel meselelere dair görüşmelerin de gündeme alınacağı ifade edildi.

BARİŞ PLANINDA ŞARTLAR NET

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Barış Planı çerçevesinde tarafların insanların korunması ve insani yardımlar konusundaki mutabakatının açık olduğunu, fakat mevcut insani yardım miktarının asla yeterli olmadığını vurguladı. Fidan, yaşanan ciddi zorluklara rağmen Müslüman ülkeler ve uluslararası topluluğun ateşkesin ikinci aşamasına geçiş istediğini dile getirdi. Bu yönde kamuoyuna yansıyan bazı görüşmelerin bulunduğunu, genellikle “Barış Kuruluna”, “Uluslararası İstikrar Gücüne” ve yürütme komitesine odaklanıldığını belirten Fidan, önümüzdeki birkaç hafta boyunca bu müzakerelerin somut sonuçlarını görebileceklerini aktardı.

TÜRKİYE’NİN ROLÜ ÖNE ÇIKIYOR

Türkiye’nin bu süreçteki müzakereleri yakından izlediğini ve katkı sağlamaya çalıştığını belirten Fidan, sahadaki ateşkesin durumunu da gözlemlediklerini, herhangi bir ihlal veya sorun oluştuğunda ilgili muhataplarla iletişim kurarak gerekli adımların atılması için teşvikte bulunduklarını kaydetti. Fidan, Uluslararası İstikrar Gücüne Türkiye’nin olası katılımı ve İsrail’in buna karşı yaklaşımına dikkat çekerken, “Türkiye, İsrail’in Filistin’de işlediği suçlara ve on binlerce Filistinliyi katletmesine karşı insanlığın ve uluslararası vicdanın sesi” olduğunu belirtti. Fidan, Türkiye’nin ortaklarıyla bu hedefe ulaşılması için kritik bir rol üstlendiğini vurgularken, “Bu nedenle İsrail, Türkiye’nin katılımına şiddetle karşı çıkıyor; ancak burada tek ilgili aktör İsrail değil, diğer ilgili aktörlerle de görüşmeler gerçekleştiriyoruz” ifadelerini kullandı.

İsrail ve Hamas arasında ABD aracılığıyla sağlanan ateşkes, 10 Ekim tarihinde yürürlüğe girmişti.

FLAŞ FLAŞ FLAŞ

Kırklareli’nde Özel Harekat Desteğiyle Uyuşturucu Operasyonu

Kırklareli'de düzenlenen uyuşturucu operasyonlarına özel harekat ekipleri de katıldı. Operasyonların detayları ve etkileri henüz açıklanmadı.

Safranbolu’nun Tarihi Konağına Ödül Töreni Düzenlendi

Safranbolu'da restore edilen Rauf Beyler Evi, 'Sürdürülebilir Koruma' ödülünü kazandı. Bu ödül, yapılan restorasyon uygulamasının başarısını onurlandırıyor.

Tofaş Tırla Çarpıştı: Sürücü Yaralandı

Hatay'da bir Tofaş otomobili, tırla çarpışarak ikiye bölündü; sürücü yaralandı.

Kayseri’de Atölyede Meydana Gelen Yangın Kontrol Altına Alındı

Kayseri'nin Kocasinan ilçesindeki masa sandalye atölyesinde çıkan yangın, müdahale eden ekipler tarafından kontrol altına alındı. Yangının nedeni araştırılıyor.

Edirne’de Boş Apartmanda Yangın: Çatıya Sıçradı

Edirne'de bir apartmanın çatısında yangın meydana geldi. Olay, çevrede paniğe yol açtı. Yangın itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle kontrol altına alındı.