Atina Hükümeti, Göçmen Yasa Tasarısını Onayladı

LIBYA’DAN GÖÇ AKINI SONRASI YASADA DEĞİŞİKLİK

Libya’dan kaynaklanan göç dalgası sonrası Atina hükümeti tartışmalı yasayı kabul etti. Hükümetin göçmen akınlarıyla etkili bir şekilde başa çıkmak amacıyla önerdiği yasa değişikliği, Parlamento içerisinde ve dışında iki gün süren yoğun siyasi tartışmaların ardından 177 “evet”, 74 “hayır” ve 42 “mevcut” oyla onaylandı. Bu değişiklik, Kuzey Afrika’dan deniz yoluyla Yunanistan’a yasadışı yollardan gelenlerin iltica başvurularının üç ay süreyle askıya alınmasını öngörüyor. Gelen kişiler, kayıt altına alınmadan geldikleri ülkeye geri gönderilecek. Göçmenler, Girit’te kurulacak özel gözaltı tesislerinde tutulacak.

HÜKÜMETTEN AÇIKLAMALAR

Kathimerini gazetesinin haberine göre, Göç ve İltica Bakanı Thanos Plevris, mevcut Kuzey Afrika ve Libya’daki gelişmeleri Avrupa’ya yönelik bir “istila operasyonu” olarak değerlendirdi. Plevris ayrıca yasadışı göçmenlerin ülkede kalmasının suç haline getirilmesine dair bir yasa tasarısının da önerildiğini duyurdu. Bugün Alman Bild gazetesine konuşan Başbakan Kiryakos Miçotakis, Kuzey Afrika’dan gelen göçmenlere yönelik iltica prosedürünün durdurulmasının “zor ama kesinlikle gerekli bir karar” olduğunu belirtti. Miçotakis, “Yunanistan’ın Avrupa’ya açılan bir koridor olmadığını” ifade etti ve göçmen kaçakçılığı ile mücadele için Avrupa’nın ortak bir tepki vermesi gerektiğine vurgu yaptı. “Mevcut durum acil eylem gerektirmekte. Bu sadece Yunanistan’ın değil, Avrupa’nın da sorumluluğudur” diye ekledi.

İNSAN HAKLARI SAVUNUCULARINDAN TEPKİ

Hak savunucuları, sığınmanın temel bir insan hakkı olduğunu vurgulayarak bu yasaya karşı çıkıyor. Uluslararası Kurtarma Komitesi, “Sığınma aramak bir insan hakkı; insanların bunu yapmasını engellemek hem yasadışı hem de insanlık dışıdır” diye belirtti. Birleşmiş Milletler göç ajansı, Batılı ülkelerin sınırları sıkılaştırırken aynı anda göç yaşayan ülkelere kalkınma yardımlarını azaltmasının daha büyük bir istikrarsızlık yaratma riski taşıdığını tespit etti. Uluslararası Göç Örgütü Genel Direktörü Amy Pope, göçün nedenlerini ele almadan sadece sınırların uygulanmasına odaklanan bir yaklaşımın “dar görüşlü” olduğunu dile getirdi. Birleşmiş Milletler Yüksek Komiserliği (UNCHR) ise sığınma hakkının uluslararası hukukta, Avrupa hukukunda ve ulusal hukukta yer alan temel bir insan hakkı olduğunu belirterek, bu hakkın, bir ülkeye nasıl ve nereden geldiğine bakılmaksızın herkes için geçerli olduğunu ifade ediyor.

FLAŞ FLAŞ FLAŞ

Mehmet Akif Ersoy Yeni Avukatıyla Savunma Sürecine Geçti

Mehmet Akif Ersoy, savunma avukatlarıyla yollarını ayırarak yeni süreci için Ankara Barosu’ndan Avukat Hüseyin Kaya’yla anlaşma sağladı. Kaya, önceki dönemde Dilan - Engin Polat çiftinin avukatlığını yapmıştı.

TV+ Platformundan Jasmine Dizisine Yayın Durdurma Kararı

TV+ platformu, HBO Max ile yaptığı ortak lisans anlaşması çerçevesinde Jasmine dizisini yayından kaldırma kararı aldı.

Edirne İpsala’daki Çiftlikteki Yangında Büyük Hasar

Edirne'deki bir çiftlikte meydana gelen yangında, bir ev, iki biçerdöver, iki otomobil, iki traktör römorku ve çeşitli tarım aletleri zarar gördü.

Morgan Stanley Altın Fiyatlarını 2026 İçin Öngördü

Morgan Stanley, merkez bankalarının ve ETF'lerin alım azaltımlarının altın fiyatlarını 2026'da etkileyerek yükselişin yavaşlayacağını tahmin etti. Faiz indirimleri ve zayıf dolar ise destek sağlayacak.

Hakan Fidan, Tom Barrack ile Ankara’da Görüştü

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Tom Barrack ile bir araya geldi ve görüşmede önemli konular ele alındı.