TRANSFERLER ÜZERİNE KAVRAMLARIN DEĞİŞİMİ
Tüm gözler, Galatasaray’ın 75 milyon euroluk Victor Osimhen transferi başta olmak üzere Süper Lig devlerinin yeni sezon öncesi yaptığı büyük bütçeli transferlerde. Bu transferlerin etkileri gündemde oldukça tartışma yaratıyor.
VERGİ DENETİMİ VE CEZALAR
Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı vergi müfettişleri, kulüpleri denetlerken yurt dışından transfer edilen futbolcular için ödenen bonservis bedellerini gayrimaddi hak olarak değerlendiriyor. Bu bedeller üzerinden yüzde 20 stopaj ve yüzde 20 KDV cezası kesiliyor. Müfettişler, İstanbul Vergi Dairesi’nin 1 Temmuz 2014 tarihli bir görüşüne dayanarak kulüplere çifte vergilendirme nedeniyle ceza uygularken, kulüpler bu kararı mahkemeye taşıdı. Mahkeme, AB’den gelen oyuncular için bonservis üzerinden yüzde 20 stopaj kesilmesini engelledi.
KDV CEZASININ YÜKÜ
Maliye’nin yaklaşımına göre, transferi gerçekleştiren kulüp tam mükellef olmadığından kulüpler vergi sorumlusu olarak yüzde 20 KDV’yi ödemek zorunda kalıyor. Ancak ödenen KDV, aynı dönemdeki KDV’den düşülebiliyor. Kulüplerin ödeyeceği ceza toplamda 100 milyon euroya kadar ulaşabiliyor, çünkü yasa gereği 5 yıl geriye dönük incelemelerde bulunacak bu KDV farklarını kulüpler indiremeyecek.
TANIMLARIN YERİ DEĞİŞTİ
Uzmanlar, futbolcular için ödenen miktarların bonservis değil, erken ayrılmadan kaynaklı tazminat olduğuna dikkat çekiyor. Bu durum, ödemelerin bonservis olarak değerlendirilmemesi gerektiğini ve bu nedenle vergi alınmaması gerektiğini vurguluyor.
GALATASARAY’IN OSIMHEN KDV’Sİ
Galatasaray’ın Victor Osimhen için yapacağı 75 milyon euro bonservis bedelinin yanı sıra 15 milyon euro KDV ödemesi gerekiyor. Ancak bu KDV, sorumlu sıfatıyla ödeneceği için sonraki KDV ödemeleriyle mahsup edilebiliyor. Denetmenlerin yeni yaklaşımıyla, Galatasaray daha önceki transferleri için yaklaşık 36 milyon euro KDV ödemek zorunda kalacak. Fenerbahçe’nin 2025 yılı hariç ödeyeceği KDV miktarı 42 milyon euro, Beşiktaş’a ise bu rakam 20 milyon euro olarak öngörülüyor.
then "Add to Home Screen"