Bilirkişi Raporu: Kusurlar Ortaya Çıktı

KAHRAMANMARAŞ MERKEZLİ DEPREM DAVASI GÜNDEMDE

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ilk depremde yıkılarak 115 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan Penta Park Sitesi davasında, mahkemenin talep ettiği bilirkişi raporu dosyaya ulaştı. Bu raporda, 2’si tutuklu olmak üzere 3 sanığın asli kusurlu olduğuna dikkat çekildi. Rapor, sitenin zemin etüdü olmadan inşa edildiğini, kullanılan beton ve malzemelerin standartlara uygun olmadığını vurguladı. 6 Şubat’taki depremde 2 bloğu yıkılan Penta Park Sitesi ile ilgili davanın 4’üncü duruşması gerçekleştirildi. Kahramanmaraş 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya, ‘Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma’ suçundan hapis istemiyle yargılanan tutuklu inşaat şirketinin yetkilileri Mesut Başkır (78) ve Özcan Çakmak (61) ile tutuksuz sanık Metin Başkır (62) katıldı.

BİLİRKİŞİ RAPORUNDA ŞOK EDİCİ DETAYLAR

Duruşmanın başında mahkeme başkanı, Pamukkale Üniversitesi tarafından hazırlanan ve mahkemeye gönderilen 66 sayfalık bilirkişi raporunu açıkladı. Raporda, sitenin zemin etüdünün olmadığını, statik projesinin de bu rapor olmadan hazırlandığı ifade edildi. Ayrıca, belediyenin proje kontrol birimi tarafından onaylanan projenin müteahhit tarafından uygulandığı belirtildi. Raporun devamında, yapı inşasında kullanılan beton ve donatıların standartlara uymadığı vurgulandı. Bu nedenlerden ötürü müteahhit, statik proje müellifi, fenni mesul ve belediye proje kontrol birimi ile yapı kontrol birimi sorumlularının asli kusurlu olduğu kaydedildi.

SANIKLARDAN GÜNDEMDEN TEPKİLER

Savunma yapan sanıklardan Mesut Başkır, yeni raporun kendisine ulaşmadığını belirttiği için herhangi bir açıklama yapamayacağını dile getirdi. Kendisi müteahhit olmadığını, sitenin inşasının şirket tarafından yapıldığını ve kendisinin de şirketin görevlisi olduğunu ifade etti. Başkır, “Ruhsatta mimari proje müellifi Mesut Başkır, statik proje müellifi Özcan Çakmak, fenni sorumlu Ali Şeyda Çakmak. Bilirkişiler proje safhasında ve yapım safhasındaki kusurları ifade etmişler. Fenni sorumlu yasalarda net olarak belirtilmiştir. İmar Kanunu’na göre fenni sorumlular sadece kendi meslekleriyle ilgili imalatların sorumluluğunu alabilirler. Savcı, ‘Ali Şeyda Çakmak vefat ettiği için kendini savunma şansı yok, onun için suçu onun üzerine yıkmaya çalışıyorlar’ demiş. Ortada yasalar varken bir suçu başkasına yükleme şansımız olamaz. Fenni sorumlunun net bir şekilde Ali Çakmak olduğu belli” şeklinde görüş bildirdi. Özcan Çakmak ve Metin Başkır da suçlamaları kabul etmediklerini belirtti. Tanıkların da dinlendiği duruşmada, mahkeme heyeti Mesut Başkır ile Özcan Çakmak’ın tutukluluk halinin devamına karar verip duruşmayı erteledi.

FLAŞ FLAŞ FLAŞ

İzzet Yıldızhan’ın Soruşturma İfadesi Gün Yüzüne Çıktı

Kubilay Kaan Kundakçı cinayetinde tutuklanan İzzet Yıldızhan'ın ifadesinde, olay gecesi aldığı telefonla kavgadan haberdar olduğu belirtildi. Soruşturma devam ediyor.

Hibrit Araçlarla Ekonomik Ve Çevreci Sürüş Deneyimi

Otomotiv sektörü, artan çevre bilinci ve yakıt tasarrufu talepleriyle dönüşüm geçiriyor. Hibrit araçlar, performans ve verimlilik sunarak tercih sebebi haline geliyor.

Pentagon İhtiyaç Duyduğu Tugayı Orta Doğu’ya Gönderiyor

ABD ordusunun 82'nci Hava İndirme Tümeni'nin, İran'a yönelik operasyonlarda görev almak üzere Orta Doğu'ya gönderileceği iddia edildi.

İran Saldırı Sayısında Düşüş Ama Etkilerde Artış

İran, ABD ve İsrail'e yönelik misillemelerinde Körfez ülkelerinin artık hedef alınıp alınmayacağı tartışılıyor. Savaşın 25. gününde İran'ın stratejileri merak ediliyor.

Türkiye Kupası’nda Beşiktaş-Fenerbahçe Derbisi Tarih Değişikliği

Türkiye Futbol Federasyonu, Beşiktaş'ın Türkiye Kupası'nda yarı finale çıkması durumunda Fenerbahçe derbisinin tarihini değiştirdiğini duyurdu.