GÜVENLİK SAĞLANDIKÇA DÖNÜŞLER BAŞLIYOR
Suriye’de Baas rejiminin çökmesiyle birlikte güvenliğin sağlanmaya başlaması, yıllardır zor koşullarda yaşam sürdüren binlerce sivilin evlerine dönebilme sürecini hızlandırıyor. Uzun yıllar boyunca geçici kamplarda zorlu şartlarda yaşam mücadelesi veren aileler, şimdi memleketlerine gitmenin sevincini yaşıyor. Suriye’deki çatışmalar, milyonlarca insanı evlerinden zorla ayırarak komşu ülkelerde çadırlara sığınmaya zorladı. 2019 yılında İdlib’in güney kırsalındaki Kafr Sicne köyünden ayrılan Muhammed Rahmun, altı yıl süren kamp yaşamının ardından özgürleşen topraklarına geri döneceği için mutlu olduğunu ifade etti. Güney Şehitleri Kampı’nda ailesiyle birlikte yaşamak zorunda kalan Rahmun, devrik rejim güçlerinin saldırıları nedeniyle terk ettiği köyüne dönüş için hazırlıklarını tamamladığını belirtti.
ÇADIR HAYATINDAN DÖNÜŞÜN SEVİNCİ
“6 yıl boyunca kamplarda yaşadık. Şimdi ise Allah bize zafer nasip etti. Eşyalarımızı topluyoruz, ülkemiz özgürleşti” diyen Rahmun, köyünün savaşta büyük hasar gördüğünü aktardı. Rahmun, “Köyümüz neredeyse tamamen harabe durumda. Ben çadırımı alıp köye döneceğim, evimin enkazının üstüne kuracağım. Bizim için değişen tek şey, artık kendi topraklarımızda olmamız” şeklinde konuştu. Bu yıkımın sadece binalarla sınırla kalmadığını belirterek, köyde su, elektrik ve kanalizasyon gibi temel ihtiyaçların olmadığını vurguladı. Ayrıca, yardım kuruluşlarına çağrıda bulunarak “yeniden inşa sürecine destek vermeye hazır olan herkes elini uzatsın” dedi.
KAMPTAN GELEN ZORLUKLAR
2019 yılında Kafr Sicne’den ayrılan bir diğer kişi Abdurrezzak Muhammed de yılların zorluklarının ardından köylerinin özgürleşmesiyle evlerine dönüş hazırlığı yaptıklarını aktardı. Kamplardaki yaşam zorluklarını açıklayan Muhammed, “Çadırlarda çok zorluk çektik; yazın kavurucu sıcağına, kışın dondurucu soğuğuna karşı hiçbir koruma yoktu” dedi. Sabrettiklerini ve artık topraklarının özgürleştiği için evlerine dönmeyi planladıklarını belirtti. Savaşın verdiği ciddi yıkımla ilgili olarak, “Evlerimizin bir kısmı bombardımanla yerle bir oldu. Diğer kısmı ise içindeki demiri sökmek için kasıtlı olarak yıkılmış. Her şey harabe halinde” ifadelerini kullandı. Geri dönmenin tarif edilemez bir mutluluk olduğunu belirten Muhammed, “Bugün sadece biz değil, tüm Suriye halkı sevinç içinde. Çünkü Suriye’nin her köşesi bu savaşta zarar gördü” dedi.
DESTEK VE YARDIM ÇALIŞMALARI
Hayat Yardım Ekibi gönüllüsü Zeki Salih, yerinden edilmiş sivillerin topraklarına dönmesini hedefleyen bir kampanya yürütmekte olduklarını ifade etti. Salih, “Topraklarımız özgürleştikten sonra ‘Onurlu Dönüş Kampanyası’nı başlattık. Birçok aile evlerine dönmek istiyor ancak eşyalarını taşıyacak araç kiralayacak maddi imkanları yok” şeklinde konuştu. Dördüncü konvoylarını yola çıkardıklarını ve çalışmaların artarak devam edeceğini belirten Salih, ailelerin zorlu yaşamdan kurtulup köylerine döneceğini vurguladı. Yardımların yalnızca kamptan tahliye ile sınırlı kalmayacağını, ilerleyen dönemde evlerin onarımı ve temel altyapının yeniden kurulması için yoğun çaba harcanacağını ekledi.