Bm, Gazze’de Kıtlık İlan Etti

BM’DEN TARİHİ İLAN

Birleşmiş Milletler, Ortadoğu’da ilk kez Gazze’de kıtlık ilan etti. Uzmanların yaptığı açıklamaya göre, 500 bin Gazze sakini “felaket” düzeyinde açlık durumu ile karşı karşıya. BM yardım sorumlusunun ifadelerine göre, Gazze’de yaşanan kıtlık önlenebilir bir durum ve sorumlu olarak İsrail’in yardımları “sistematik olarak engellediğini” belirtti. Başbakan Binyamin Netanyahu’dan büyük ölçekli yardımların girişine izin vermesi talep ediliyor.

ULUSLARARASI TEHDİT

BM Acil Durum Koordinatörü Tom Fletcher, Cenevre’deki açıklamalarında, “Eğer izin verilseydi önleyebileceğimiz bir kıtlık, ancak İsrail’in sistematik engellemeleri nedeniyle gıda sınırlarda birikiyor” diyerek, küresel açlık izleme kuruluşunun raporuna dikkat çekti. Ancak İsrail Dışişleri Bakanlığı, IPC raporuna yanıt vererek Gazze’de bir kıtlık olmadığını iddia ediyor.

AÇLIK KRİZİ ÇOCUKLARI ETKİLİYOR

Ayrıca, yardım kuruluşları, yetersiz beslenme uzmanları ve BM, Gazze’deki açlık krizinin kritik bir aşamaya ulaştığını vurguluyor. Güçlendirilmiş süt ve özel besleyici macunların stoklarının kritik derecede düşük olması, gıda kıtlığını derinleştiriyor ve daha fazla çocuğun açlıkla karşı karşıya kalmasına neden oluyor. İsrail’in işgalinin üzerinden neredeyse iki yıl geçtikten sonra, Entegre Gıda Güvenliği Aşama Sınıflandırması (IPC) verilerine göre, Gazze’nin belirli bölgelerinde ilk kez resmi olarak kıtlık ilan edildi ve nüfusun neredeyse dörtte biri açlık tehlikesi ile karşı karşıya bulunuyor.

FLAŞ FLAŞ FLAŞ

Fenerbahçe’den İki Futbolcu Afrika Uluslar Kupası İçin Ayrıldı

Fenerbahçe, Süper Lig'de Konyaspor ile oynayacağı maç için hazırlıklara başladı. Youssef En-Nesyri ve Dorgeles Nene, Afrika Uluslar Kupası nedeniyle İstanbul'dan ayrıldı.

Özgür Özel Açıkladı: Asgari Ücret 39 Bin TL Olmalı

CHP Lideri Özgür Özel, Kayseri'deki mitingde asgari ücretin 39 bin lira olması gerektiğini, işverenin yükünün prim desteğiyle 29 bin liraya indirilebileceğini açıkladı.

Sentinel Uyduları İle Konya ve Bursa’da Deformasyon Keşfi

Yapılan uydu incelemeleri, Konya ve Bursa ovalarında yıllık 5–10 santimetre arasında yer altı çöküntüleri tespit etti. Uzmanlar, yer altı suyu kullanımı ve fay hareketlerinin risk taşıdığına dikkat çekti.

İBB Meclisinden İSPARK Otopark Ücretlerine Zam Kararı

İBB Meclisi, İSPARK'taki otopark ücretlerini bölgelere göre artırarak 12 saatlik ücretin 550 liraya kadar yükselmesini onayladı.

Güllü Olayında Üçüncü Kişi İddiası Gündemde

Yalova'da ünlü şarkıcı Gül Tut, namıdiğer Güllü'nün ölümü üzerine kızı Tuğyan Ülkem Gülter "kasten öldürme" suçlamasıyla tutuklandı. Oğulları Tuğberk hakkında da yeni iddialar ortaya atıldı.