MEDENİ KANUNDAKİ BEKLEME SÜRESİ
Türk Medeni Kanunu’nun 132. maddesi gereği, kadınların boşanmanın ardından 300 gün geçmeden yeniden evlenmeleri mümkün olmuyor. Ancak erkekler için herhangi bir süre sınırlaması bulunmuyor. İstanbul 8. Aile Mahkemesi, önündeki bir davada bu düzenlemenin Anayasa’ya aykırı olduğuna karar verdi ve dosyayı iptal talebiyle Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) iletti. Başvuruda, “Bekleme süresinin yalnızca kadınlara özgü tutulması, kadın-erkek eşitliğini zedelediği ve özel hayat ile aile kurma hakkını gereksiz bir şekilde kısıtladığı” ifade edildi. AYM Genel Kurulu, bu itirazı bugün değerlendirdi ve itiraz oy çokluğu ile reddedildi. Eğer iptal kararı çıkmış olsaydı, kadınlar boşandıktan sonra yeniden evlenebilme imkanına sahip olacaktı.
MADDENİN AMACI VE UYGULAMASI
Türk Medeni Kanunu’nun 132. maddesi, boşanma ya da eşin vefatı sonrasında kadınların yeniden evlenebilmesi için 300 gün beklemesini zorunlu kılıyor. Mevcut düzenleme, kadının boşanmasından sonra 300 gün içinde evlenememesi esasını belirtiyor. Ancak doğumla sürenin sona ermesi, gebelik durumunun sağlık raporuyla ortaya konulması veya boşanan eşlerin tekrar evlenmek istemesi durumlarında, bu süre mahkeme kararıyla kaldırılabiliyor. Bu hükmün amacı, soybağında karışıklığı önlemek olarak belirtiliyor.
Maddenin içeriği ise şu şekildedir: “Evlilik sona ermişse, kadın, evliliğin sona ermesinden itibaren 300 gün geçmedikçe evlenemez. Doğurmakla süre sona erer. Kadın, önceki evliliğinden gebelik durumu olmadığını anlaşıldığında veya evliliği sona eren eşler yeniden birbiriyle evlenmek istediklerinde mahkeme bu süreyi kaldırır.”