TRUMP’IN KARARIYLA GÜMRÜK VERGİLERİ ARTIYOR
ABD Başkanı Donald Trump, 3 Mart 2025 tarihinde yaptığı açıklamada, Çin’den ithal edilen ürünlere uygulanan gümrük vergisini %10’dan %20’ye çıkardığını duyurdu. Bu kararın arkasındaki gerekçe olarak, Çin’in ülkeye giren fentanil ile mücadelede yetersiz kalmasını gösterdi. Trump’ın bu hamlesi, ABD ve Çin arasındaki ticaret gerilimini yeniden körüklüyor. Pekin, bu duruma yanıt vermekte gecikmedi ve Ticaret Bakanlığı, ABD’den ithal edilen çeşitli ürünlere ek gümrük vergisi uygulanacağını açıkladı. Yeni tarifeler, 10 Mart 2025’te devreye girecek ve bu durum küresel piyasalarda bir ticaret restleşmesine neden olacak.
ÇİNDEN YENİ GÜMRÜK VERGİLERİ
Çin Ticaret Bakanlığı, ABD’den ithal edilen temel tarım ve gıda ürünlerini hedef alan ek gümrük vergilerini gün yüzüne çıkardı. ABD’nin ithal ürünlerine uygulanacak ek vergi listesi şöyle: %15 ek gümrük vergisi, tavuk, buğday, mısır ve pamuk gibi ürünleri kapsıyor. %10 ek gümrük vergisine tabi olacak ürünler ise sorgum, soya fasulyesi, domuz eti, sığır eti, deniz ürünleri, meyve, sebze ve süt ürünleri. Bu ürünler, ABD’nin tarım sektörünün belkemiğini oluşturuyor ve Çin, bu adımıyla ABD ekonomisine doğrudan bir darbe vurmayı hedefliyor. Çin’in bu misillemesi, özellikle Amerikan çiftçilerini ve ihracatçılarını zor bir duruma sokabilir.
TARIM VE ET SEKTÖRÜNDEKİ ETKİLER
Çin’in ek vergileri, ABD’nin tarım ve hayvancılık sektörlerini doğrudan etkiliyor. Soya fasulyesi, ABD’nin Çin’e en çok ihraç ettiği tarımsal ürünlerden biri ve ekstra %10 vergi, fiyatlar ve talep üzerinde etkili olabilir. Kırmızı et (domuz eti, sığır eti) ve tavuk ise Çin’in protein ihtiyacının büyük kısmını karşılıyor. %15’lik ek vergi ile bu ürünlerin maliyetleri artacak ve bu durum, Çinli ithalatçıların Brezilya veya Arjantin gibi alternatif pazarlara yönelmesine sebep olabilir. ABD tarım ürünleri için önemli bir pazar olan Çin’in attığı bu adım, küresel tedarik zincirlerinde dalgalanmalara neden olma potansiyeli taşıyor.
TİCARET SAVAŞINDA YENİ GELİŞMELER
Bu karşılıklı gümrük vergisi uygulamaları, ABD-Çin ticaret savaşını yeni bir boyuta taşıyor. ABD’nin %20’lik tarifesi, Çin’in elektronik, tekstil ve otomotiv sektörlerini hedeflerken, Çin’in %15’lik misillemesi ABD’nin tarım ihracatını zorlayacak. Uzmanlar, bu durumun küresel emtia fiyatlarında artış, enflasyon baskısı ve tedarik zinciri aksamaları yaratabileceğini öngörüyor. Çin’in ABD’den ithalatı azaltarak Güney Amerika pazarlarına yönelmesi, uzun vadede ABD’li çiftçilerin pazar payını kaybetmesine yol açabilir. Herkes, bu ticaret restleşmesinin kazananının kim olacağını merak ediyor.