Balıkesir’in Sındırgı ilçesinde 6.1 büyüklüğünde bir deprem gerçekleşti. Depremin ardından, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, deprem anında uygulanması gereken önlemleri belirten bir rehber yayınladı.
PANİK YAPMAMAK EN ÖNEMLİSİ
Rehberde yer alan bilgilere göre, deprem sırasında panik yapmamak büyük önem taşıyor. Acil durumlar ve yangın bildirimi dışında telefonların kullanılmaması gerektiği belirtiliyor. Ayrıca, sabitlenmemiş dolap, raf ve pencere gibi eşyaların yanından uzak durarak, hayat üçgeni oluşturacak şekilde masa altına veya sağlam koltuk ve kanepe yanına çömelmek hayati bir önlem olarak vurgulanıyor.
HAYAT KURTARAN KURAL: ÇÖK-KAPAN-TUTUN
Baş ve boynun korunması için başın iki el arasına alınması veya yastık, kitap gibi koruyucu malzemelerle kapatılması öneriliyor. “ÇÖK-KAPAN-TUTUN” prensibine göre güvenli bir yere çömelmek, baş ve boynu korumak ve sabit bir yere tutunmak önem teşkil ediyor. Ayrıca merdivenlere koşmamak, balkona çıkmamak, pencerelerden atlamamak ve asansör kullanmaktan kaçınmak gerektiği de rehberde yer alan bilgiler arasında.
SARSINTIDAN SONRA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Mutfaklar, imalathaneler veya laboratuvarlarda ocak ve fırın gibi cihazların kapatılması ve dökülebilecek malzemelerden uzak durulması gerektiği ifade ediliyor. Sarsıntı sona erdikten sonra elektrik, gaz ve su vanalarının kapatılarak soba ve ısıtıcıların söndürülmesi önem arz ediyor. Binaların güvenli bir şekilde terk edilerek daha önce belirlenmiş toplanma alanlarına gidilmesi gerekiyor. Okullarda, sınıfta sağlam masa ve sıra altına, koridorlarda ise duvar yanına çömelerek baş ve boynun korunması tavsiye ediliyor. Pencerelerden ve cam eşyalardan uzak durulması gerektiği ve sosyal medyada yayılan dezenformasyon içerikli paylaşımlara itibar edilmemesi gerektiği de belirtiliyor; doğru bilgilerin yalnızca resmi kaynaklardan takip edilmesi gerektiği vurgulanıyor.